Dit komt omdat het water uit verschillende bronnen komt. De Watergroep maakt voor het grootste deel drinkwater uit grondwater. Dit komt van bronnen diep onder de grond. Voordat het water in een bron terechtkomt, legt het een lange weg af. Het sijpelt jaren door de bodem naar beneden. Onderweg neemt het water mineralen met zich mee. Een van deze mineralen is calcium, samen met magnesium ook wel kalk genoemd. Maar waarom is de hoeveelheid kalk die erin zit dan overal anders? Omdat de bodem in Vlaanderen overal anders is.

Waterhardheid in jouw gemeente? Bekijk het hier.

De Watergroep heeft in een aantal gemeenten onthardingsinstallaties in dienst: Kooigem, Zele, Haasrode, Hasselt, Zoutleeuw en Bovelingen. De komende jaren staan er nog onthardingsprojecten op de planning. Bekijk het overzicht op deze pagina.

Neem in dat geval contact op met de installateur van jouw waterontharder voor het nemen van de gepaste maatregelen.

Hard water is perfect drinkwater. Door de aanwezigheid van calcium en magnesium is het zelfs lekker en gezond drinkwater. De hardheid van het water is vooral een comfortprobleem.

Je beslist uiteraard zelf of je een particuliere ontharder wil plaatsen. Twijfel je over de aankoop van een onthardingsinstallatie, neem dan volgende tips in overweging:

 • Ga hier na hoe hard jouw leidingwater is.
 • Laat de ontharder steeds installeren, afregelen en onderhouden door een vakman met kennis van zaken. Kijk regelmatig na of het toestel nog goed werkt, en sluit een onderhoudscontract af met jouw installateur.
 • Als je een ontharder aanschaft, probeer dan (als het technisch mogelijk is) om deze alleen aan te sluiten op de leiding die gaat naar toestellen die water opwarmen (zoals de verwarmingsketel, warmwaterboiler, vaatwasmachine en wasmachine). Indien dit niet mogelijk is, probeer dan om keukenkranen te voorzien van niet onthard water. Indien je al het water in jouw woning onthardt (bv. omdat het niet mogelijk is de leidingen te scheiden), laat je waterontharder regelmatig, zeker 1 maal per jaar, grondig onderhouden door de leverancier of installateur van de waterontharder.
In 2007 ging De Watergroep van start met de bouw van 4 industriële onthardingsinstallaties, één in elke provincie van het verzorgingsgebied van De Watergroep. De Watergroep heeft ondertussen, verspreid over haar verzorgingsgebied, verschillende onthardingsinstallaties in dienst.

De Watergroep wil op termijn 45% van het water dat ze levert, ontharden. Hiervoor zijn in totaal een 20-tal installaties nodig in gebieden waar het leidingwater vrij hard is. Dit vergt uiteraard veel geld en tijd.

De komende jaren staan er nog onthardingsprojecten op de planning: bekijk hier het overzicht.
Een beperkte hoeveelheid calcium en magnesium in het drinkwater is niet alleen gezond, maar geeft het water ook een betere smaak. Bovendien zorgt de kalk voor een dunne, beschermende laag op de binnenwand van metalen leidingen. De Vlaamse overheid heeft de drinkwaterbedrijven trouwens opgelegd om bij centrale deelontharding een minimale restwaarde van 15 °F te behouden.

Hard water wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van twee stoffen die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid: calcium en magnesium. Hard water is dus gezond water.

Vooral wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken. Bij elektrische apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwasser of wasmachine, kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement. Bij hard water dien je bij het wassen ook meer wasproduct te gebruiken. In die gevallen kan het aangewezen zijn om een waterverzachter te installeren. Laat dit steeds uitvoeren door een geschoold vakman met kennis van zaken.

De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt. Volgend rekensommetje kan u helpen: 1°F = 0,56°D. Een voorbeeld: water met een hardheid van 30°F heeft een hardheid van 16,8°D (30 x 0,56 = 16,8).

Wanneer is water hard of zacht?

0 - 7 °F zeer zacht
7 - 15 °F zacht
15 - 22 °F middelhard
22 - 32 °F hard
> 32 °F zeer hard

Kalkafzettend vermogen

Daarnaast speelt ook de theoretisch afzetbare kalk bij 90° Celsius een belangrijke rol. Die waarde geeft aan hoeveel kalk er maximaal neerslaat wanneer het water wordt verwarmd. Wanneer de theoretisch afzetbare kalk lager is dan 60 mg/l, is het kalkafzettend vermogen beperkt.

Zacht water betekent een groter gebruiksgemak:

 • je kan kranen en gootstenen gemakkelijker reinigen
 • je moet de boiler en het koffiezetapparaat minder vaak ontkalken
 • het water is zacht voor huid en haar.

Zacht water levert je een besparing op:

 • je moet minder zeep en wasmiddel gebruiken, en minder zout toevoegen in de vaatwasser
 • huishoudelijke toestellen verbruiken minder energie en gaan langer mee
 • verwarmingselementen geven een hoger rendement en raken minder snel verstopt.

Zacht water is goed voor het milieu:

 • er komen minder wasproducten, schoonmaakmiddelen en zoutlozingen van particuliere onharders in het afvalwater terecht
 • de afvalberg wordt kleiner, omdat apparaten langer meegaan.
De cijfers over hardheid geven niet aan of het calcium dat in het water zit ook daadwerkelijk zal afzetten. In de hardheid zit bovendien het magnesiumgehalte verwerkt, dat zelfs bij langdurig koken niet afzet. Om het kalkafzettend vermogen van het water te bepalen, werd een gestandaardiseerde kookproef ontwikkeld. Met deze kookproef wordt het Praktisch Afzetbare CalciumCarbonaat (PACCk) gemeten. Deze meting geeft een goed beeld van de kalkafzetting bij de klant.

Wanneer het PACCk groter is dan 10°F, ondervindt de klant hinder van kalkafzetting en onderzoekt De Watergroep de mogelijkheid om het water op termijn te ontharden. Wanneer het PACCk tussen 4 en 10°F ligt, gaat De Watergroep na hoe de huidige zuivering geoptimaliseerd kan worden. Wanneer het PACCk kleiner is dan 4°F, treden er nauwelijks problemen op met kalkafzetting en is het water van nature weinig tot niet kalkafzettend.