staalnameJouw kraanwater is een van de strengst gecontroleerde voedingsmiddelen. Elke dag zijn onze staalnemers onderweg om waterstalen te nemen. Met hun rijdende waterlab onderzoeken ze de waterkwaliteit van bron tot kraan. Ze nemen stalen van het grond- en oppervlaktewater om eventuele vervuiling een stap voor te zijn. Door bijvoorbeeld het oppervlaktewater te controleren nog voor het naar onze waterspaarbekkens of productie-installaties gaat, kunnen we beslissen of de kwaliteit voldoende is om het te gebruiken voor de drinkwaterproductie. Daarnaast nemen staalnemers ook stalen in watertorens, pompstations, waterreservoirs of ... bij je thuis. Dan nemen ze een waterstaal aan de keukenkraan of de watermeter (bijvoorbeeld na werken aan het waterleidingnet). Ter plaatse controleren ze het water al op onder andere de hoeveelheid chloor, zuurstof, ijzer en op de zuurtegraad. De andere tests gebeuren in ons laboratorium in Haasrode (Heverlee). 

Ons laboratorium beschikt over officiële kwalificaties zoals een VLAREL-erkenning verleend door de Vlaamse overheid en een accreditatie verleend door het federale controleorganisme BELAC. We kunnen dus garanderen dat we in alle onafhankelijkheid en objectiviteit analyses uitvoeren met de meest recente en gevoelige meetapparatuur.

Hoe vaak welke waterstalen moeten genomen worden: daar zijn strenge regels voor. Elk jaar komen er nieuwe componenten bij en worden de kwaliteitsregels strenger. Intussen groeide het aantal waterstalen naar bijna 500.000 per jaar, die we testen op meer dan 2,7 miljoen parameters voor alle waterstalen samen. 

De resultaten van deze watertests worden gerapporteerd aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Heel uitzonderlijk voldoet een waterstaal niet aan de wettelijke normen. Wanneer dat gebeurt, wordt dit onmiddellijk gemeld aan de Vlaamse Milieumaatschappij én het Departement Zorg. Samen bekijken we welke maatregelen moeten genomen worden en informeren we de betrokken klanten. Ook als er geen risico bestaat voor de volksgezondheid, zijn we volledig transparant over tijdelijke normoverschrijdingen. We volgen daarbij de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn en het Besluit van de Vlaamse Regering over de kwaliteit, kwantiteit en levering van water bestemd voor menselijke consumptie van 20 januari 2023.

Ontdekken onderzoekers bij De Watergroep een vreemde bacterie of een nieuwe component? Dan wordt het water voortaan ook daarop getest. Van bron tot kraan!


Bekijk alle actieve en recente kwaliteitsmeldingen (.pdf)

 

staalname  staalname