Hard water wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van stoffen die onontbeerlijk zijn voor ons lichaam: calcium en magnesium. Hard water kan dus geen kwaad.

Vooral wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken. Bij elektrische apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwasser of wasmachine, kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement. Bij hard water dien je bij het wassen ook meer wasproduct te gebruiken. In die gevallen kan het aangewezen zijn om een waterverzachter te installeren. Laat dit steeds uitvoeren door een geschoold vakman met kennis van zaken.

De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt. Volgend rekensommetje kan helpen: 1°F = 0,56°D. Een voorbeeld: water met een hardheid van 30°F heeft een hardheid van 16,8°D (30 x 0,56 = 16,8).
 

Wanneer is water hard of zacht?

0 - 7 °F zeer zacht
7 - 15 °F zacht
15 - 30 °F middelhard
30 - 45 °F hard
>> 45 °F zeer hard

Kalkafzettend vermogen

Daarnaast speelt ook de theoretisch afzetbare kalk bij 90° Celsius een belangrijke rol. Die waarde geeft aan hoeveel kalk er maximaal neerslaat wanneer het water wordt verwarmd. Wanneer de theoretisch afzetbare kalk lager is dan 60 mg/l, is het kalkafzettend vermogen beperkt.
 

Waterhardheid in jouw gemeente

Bekijk hier de waterhardheid in jouw gemeente.
 

Meer info over waterhardheid?

Vind het antwoord op jouw vraag in onze veelgestelde vragen rond waterhardheid en ontharding.
 

Is het nuttig een waterontharder te plaatsen?

Als klant beslis je uiteraard zelf of je een particuliere waterontharder wil plaatsen. Twijfel je over de aankoop van een wateronthardingsinstallatie? Neem dan volgende tips in overweging:

  • Ga na hoe hard jouw leidingwater is.
  • Laat de waterontharder steeds installeren, afregelen en onderhouden (minstens 1 maal per jaar) door de leverancier of installateur van jouw waterontharder.
  • Ontharding wijzigt de minerale samenstelling van het leidingwater: calcium en magnesium worden vervangen door natrium. Hierdoor kan het leidingwater ongeschikt worden voor personen die een zoutarm/zoutloos dieet moeten volgen.
     

Waar heeft De Watergroep al wateronthardingsinstallaties in dienst?

  • West-Vlaanderen: Kooigem (Kortrijk), Waarmaarde
  • Oost-Vlaanderen: Eeklo en Zele
  • Vlaams-Brabant: Leuven, Haasrode en Zoutleeuw
  • Limburg: Bovelingen (Heers), Velm (Sint-Truiden) en Bilzen.
     

Welke wateronthardingsprojecten staan er de komende jaren nog op de planning? 

Voor onderstaande gemeenten/regio’s werken we de komende jaren nieuwe wateronthardingsprojecten uit. Een wateronthardingsproject neemt meerdere jaren in beslag en volgt meestal deze stappen: vooronderzoek en/of locatiezoektocht, ruimtelijk uitvoeringsplan, vergunningsaanvraag en -procedure, aanbesteding, bouwfase, test- en afwerkingsfase, indienstname. Je vindt hieronder telkens de huidige status van elk project terug. Van zodra de vermoedelijke datum van de start van de wateronthardingsinstallatie (indienstname) vastligt, vermelden we die in het overzicht.

  • Vlaams-Brabant:
    • Regio Bertem, Kortenberg, Kampenhout: nieuw waterproductiecentrum met onthardingsinstallatie krijgt een plaats in Bertem, op het terrein van de federale wegpolitie langs de E40. Om de leveringszekerheid in regio Vlaams-Brabant te garanderen, worden de waterreservoirs in Meerbeek ook grondig gerenoveerd. Planning en vergunning worden voorbereid. Lees meer
    • Regio Overijse, Hoeilaart, Huldenberg: vooronderzoek en voorbereiding ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)
    • Regio Haacht, Keerbergen, Tremelo, Rotselaar: vooronderzoek
    • Regio Tienen, Hoegaarden, Glabbeek, Boutersem: vooronderzoek en voorbereiding ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)
       
  • Limburg:
    • Regio Tongeren: lopende onteigeningsprocedure voor het terrein van het nieuwe waterproductiecentrum Overhaem
    • Regio Kortessem-Hoeselt: voorbereiding ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)
    • Regio Borgloon-Wellen: vooronderzoek en zoektocht naar een locatie voor de nieuwe wateronthardingsinstallatie
    • Regio Nieuwerkerken, Geetbets, Herk-de-Stad: de vergunningsaanvraag voor de nieuwe wateronthardingsinstallatie binnen waterproductiecentrum Nieuwerkerken is in voorbereiding, hierna volgt de aanbesteding