De Watergroep rekent het vastrecht (= de vaste vergoeding) aan per wooneenheid.

Wooneenheid?

Een bewoonbare eenheid (= wooneenheid) is een eenheid in een woongebouw die ontworpen of aangepast is om afzonderlijk te worden gebruikt en die minstens over de volgende woonvoorzieningen beschikt:

  • een woonruimte in combinatie met een toilet,
  • een douche of bad 
  • een keuken of kitchenette.

Wanneer één van bovenstaande ruimtes ontbreekt (bv. geen douche/bad) dan spreken we van een niet-bewoonbare eenheid.

Vastrecht?

Via de waterfactuur betaal je voor het verbruik van drinkwater een bedrag per kubieke meter (= 1.000 liter), samen met de kosten voor de afvoer en zuivering. Daarnaast rekent jouw drinkwaterbedrijf ook een vastrecht (= vaste vergoeding) aan. Dit is een jaarlijkse vergoeding per aftakking (of per wooneenheid indien er op een aftakking meerdere wooneenheden beleverd worden) die bijdraagt in de kosten van het drinkwaternet en de administratieve verwerking van de klantgegevens. Dat zijn de kosten die wij maken om jou, op elk moment van de dag, drinkbaar water te leveren. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen en vernieuwen van onze leidingen. De vaste kosten staan dus los van jouw verbruik.
 

Aanrekening per wooneenheid

In uitvoering van het Algemeen waterverkoopreglement rekent De Watergroep het vastrecht per aftakking aan en waar meer dan één wooneenheid is, per wooneenheid.

>> Bekijk hier de folder 'Wijziging vaste vergoeding"
 

Nog vragen?

Bekijk onze veelgestelde vragen en antwoorden!