Als huishouden heb je niet enkel invloed op de hoeveelheid water die je gebruikt, maar ook op de mate waarin je het verontreinigt. Uitgedrukt in termen van de 'zuurstofvraag' van het afvalwater, zijn 60 à 70% van de lozingen naar oppervlaktewater afkomstig van huishoudens.

Een deel van deze verontreiniging is uiteraard niet te voorkomen: etensresten in afwaswater, uitwerpselen, detergenten,...

Toch kunnen we in het huishouden veel doen:

  • Je kan correct doseren. Daardoor spaar je het milieu nog het meest. Het is trouwens een fabeltje dat '2 keer zoveel product 2 keer zo goed schoonmaakt'. Je moet vooral goed opletten bij geconcentreerde producten. De kans op overdosering is bij deze categorie het grootst.
  • Schadelijke producten niet in de gootsteen gieten maar bij het Klein Gevaarlijk Afval doen (white spirit, verfresten, ...).
  • Milieuvriendelijke wasmiddelen bestaan niet. Vervuilen doen ze allemaal. Maar het belangrijkste blijft: een zuinig gebruik.
  • Je kan minder producten kopen. Onze winkels staan vol met de meest uiteenlopende schoonmaakproducten. De meeste ervan hebben we thuis niet nodig. Met enkele basisproducten kom je er echt wel. Zo vermijd je bijvoorbeeld het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen door regelmatig schoon te maken. En als je de lavabo en spoelbak geregeld ontstopt met een zuignap, kan je dit ook zonder chemische ontstopper.
  • Elk schoonmaakmiddel is milieubelastend. Maar sommige zijn dat minder dan andere. Zo kunnen we met zachte zeep (vloeibare of bruine), in plaats van een allesreiniger, al heel wat doen. Milieuvriendelijke producten zijn bovendien ook minder schadelijk voor je gezondheid. En als je dan nog poetst met regenwater in plaats van drinkwater, ben je helemaal milieubewust bezig. Regenwater is immers 'zacht' water en dat is beter dan het 'harde' kalkrijke leidingwater waarbij veel meer waspoeder en zeep nodig zijn.

Dagelijks verbruikt iedereen gemiddeld 102,86 liter water per dag. Dit is grotendeels kraanwater. Sommige huishouden vangen regenwater op en gebruiken dit voor meerdere toepassingen (toilet, buitenkraan, wasmachine ...). 

Infografiek 'Waterverbruik in huishoudens'


Deze waarden zijn gemiddelden, waar uiteraard een grote spreiding op zit. Het verbruik van een gezin is niet enkel afhankelijk van het aantal personen, maar ook van de gewoontes.

Wil je hier meer over weten? Ontdek het via 'Waterbruik in huishoudens'

Je kan eenvoudig je verbruik nagaan: lees regelmatig de watermeter af of vergelijk de rekeningen van je drinkwaterbedrijf van de laatste jaren. Op deze manier kan je een goede schatting maken van jouw waterverbruik.