De ngo Protos in MaliDe Watergroep ondersteunde van 2006 tot 2008 een project rond het waterbeheer in de binnendelta van de Nigerstroom in Mali. Dat gebeurde via actieve inbreng in het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling, een samenwerkingsverband waaraan voor het project in Mali ook de ngo Join For Water, Aminal (Vlaamse Gemeenschap) en de Bond Beter Leefmilieu deelnamen. Doel: 40.000 mensen toegang geven tot zuiver drinkwater en betere sanitaire voorzieningen.

De ngo Join For Water is actief in Mali sinds 1995. Het project startte in oktober 2004 en liep tot en met september 2008. Concreet ging het om vier gemeenten van de binnendelta van de Nigerrivier in de regio van Mopti: Mopti-stad, Socoura, Kewa en Soye. Bedoeling was de levensomstandigheden van 40.000 mensen duurzaam te verbeteren door een doeltreffend en integraal waterbeheer. Er werden ook infrastructuurwerken uitgevoerd voor de irrigatie van 50 ha landbouwgronden. De bevolking van een 40-tal dorpen kreeg zuiver drinkwater door de bouw van 12 tot 15 waterpunten per jaar, en technische steun en aanmoedigingspremies voor de bouw van 20 latrines en 20 sterfputten.

De gemeenten en de gebruikers werden bij dit project nauw betrokken. Per waterpunt of irrigatieveld werd een watercomité opgericht, met daarin een delegatie van de lokale bevolking. Dit comité kreeg ook de nodige opleiding voor exploitatie, onderhoud en herstelling.

Dit project is intussen afgesloten.