Waterproductiecentrum De BlankaartIn De Blankaart (Woumen-Diksmuide) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit de IJzer en de polders van het Blankaartgebied.

In 1972 bouwde De Watergroep in de IJzerbroeken, nabij het natuurgebied De Blankaart, een groot betonnen spaarbekken. Het is achthoekig van vorm en 120 voetbalvelden (60 ha) groot. Er kan 3 miljoen m³ water in, ruim voldoende om op piekdagen 1/3 van de kustprovincie elke dag van drinkwater te voorzien.

Dit water wordt opgepompt uit de IJzer en de omliggende waterloopjes en in het waterproductiecentrum naast het spaarbekken behandeld tot lekker en gezond drinkwater. Krachtige pompen sturen het vervolgens via de waterleidingen tot bij jou thuis.
 

Masterplan De Blankaart: volledige vernieuwing

In 2015 zijn we bij De Watergroep gestart met de werkzaamheden voor de volledige vernieuwing van de waterbehandeling, hoogtebehandeling en de slibbehandeling. Ook het spaarbekken wordt grondig gerenoveerd. De werken lopen nog tot 2027.

Elke druppel telt. Daarom investeren we in een performant en klimaatrobuust waterproductiecentrum. Zo kunnen we ook in de toekomst op een duurzame manier drinkwater van hoge kwaliteit produceren. Door te investeren in duurzame behandelingstechnieken kunnen we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk maken. 

Lees meer over het masterplan.

Boek jouw bezoek

Vanaf het najaar van 2022 is het terug mogelijk om het waterproductiecentrum De Blankaart te bezoeken. Alle info over onze bezoekbare sites vind je via deze link.