Waterproductiecentrum De Blankaart

In De Blankaart (Woumen-Diksmuide) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit de IJzer en de polders van het Blankaartgebied.

In 1972 bouwde De Watergroep in de IJzerbroeken, nabij het natuurgebied De Blankaart, een groot betonnen spaarbekken: het is achthoekig van vorm en 120 voetbalvelden (60 ha) groot. Er kan 3 miljoen m³ water in: ruim voldoende om een derde van de kustprovincie elke dag van drinkwater te voorzien.

Dat water wordt opgepompt uit de IJzer en de omliggende waterloopjes en in het waterproductiecentrum naast het spaarbekken behandeld tot lekker en gezond drinkwater. Krachtige pompen sturen het vervolgens via de waterleidingen tot in de kraantjes thuis.

Masterplan De Blankaart: volledige vernieuwing

In de periode 2015 - 2025 plant De Watergroep een volledige vernieuwing van het spaarbekken, de waterbehandeling en de slibbehandeling.

Bezoek ons

Het waterproductiecentrum De Blankaart zal na afronding van fase een van het Masterplan opnieuw bezocht kunnen worden. Alle info over onze bezoekbare sites vind je via deze link.