In samenwerking met de gemeente Maasmechelen kan je vanaf april tot en met oktober elke derde zondag van de maand een bezoek brengen aan ons waterproductiecentrum in Eisden, gecombineerd met een wandeling doorheen het natuurgebied Het Greven.
 

Van mijnverzakking tot drinkwater

Wandeling door Het GrevenEisden Dorp (Maasmechelen) kenmerkt zich vandaag als een 'verzakt' dorp als gevolg van de mijnuitbating in het verleden. Hierdoor kwam Eisden Dorp lager te liggen dan het waterpeil van het kanaal. Naarmate Eisden Dorp verder wegzakte, werden de dijken van het kanaal steeds opnieuw verhoogd. Naast de ophoging van het kanaal wordt ook continu water weggepompt, zodat Eisden Dorp niet onder water komt te staan.

De Watergroep maakt hier dus van de nood een deugd: we gebruiken het water dat we wegpompen voor de productie van drinkwater. Bijna de helft van onze Limburgse klanten drinkt Maasmechels water, elk jaar zo'n 17 miljard liter. Dit pompen we op in de gebieden Greven en Meeswijk. De lokale zand- en grindlagen leveren water van een goede startkwaliteit op, dat we beluchten, behandelen en als drinkwater aan de regio leveren.
 

Wandeling Het Greven en bezoek waterproductiecentrum Eisden

Elke derde zondag van de maand (van april tot en met oktober) kan je een wandeling van 4 kilometer maken doorheen het natuurgebied Het Greven, gecombineerd met een bezoek aan ons waterproductiecentrum. De hangende tuinen en het kruinenpad in Eisden zijn de perfecte manier om de impact van mijnverzakkingen op de regio te ontdekken. Je vertrekt er van op de kanaaldijk en wandelt plots tussen de boomtoppen op het kruinenpad van het natuurgebied Het Greven. Vroeger was dit een open en vochtig hooiland, vandaag is het een natuurrijk moeras. Een rondleiding in ons waterproductiecentrum even verderop, vertelt het verhaal van de mijnverzakking tot het oppompen van drinkwater en vertelt zo het verhaal van bron tot kraan.

Bezoek ons

Vanaf maart heropenen we geleidelijk aan onze sites voor gegidste rondleidingen. Alle info over onze bezoekbare sites vind je via deze link.