Editie 2020 / De wintereditie

Waterwereld winter 2020In deze editie vertellen 4 experts hoe kraanwater je helpt besparen. We nemen ons labo onder de loep en vertellen je wat er vanaf Nieuwjaar verandert aan de verplichte keuring van sanitaire installaties. In het midden van het magazine laten we je zien hoe je een stop-motion maakt. En met onze wintertips en de winterse soeprecepten van onze klanten kom je deze koude dagen door.

 

 

Wedstrijden

Winnaars 10 x Tarte à moi bakboek: alle waterbesparingstips

1. Ellen V.D. 9150 Rupelmonde (Oost-Vlaanderen)

‘Waterbesparingstip: kuip voor kids en kamerplanten. Het badje in de tuin waarin de kinderen ’s zomers spelen, blijft ook de rest van het jaar buiten staan. Aan het regenwater dat zich hierin verzamelt, laven de kamerplanten zich.’

2. Caroline D. 3128 Baal (Vlaams-Brabant)

De tips van Caroline:

 • Regenwater gebruiken om de planten water te geven. Zo bespaar je water en voorkom je ook een kalklaagje op de potgrond. Laat wel eerst het regenwater op kamertemperatuur komen, zo genieten de planten extra hard!
 • Ik heb steeds een emmer in de douche staan om het eerste koude water uit de kraan op te vangen. Zo krijg je snel een halve emmer water bij mekaar, die ik vervolgens gebruik voor de wc.
 • Zorg ervoor dat het een leuke emmer in de douche/bad is, zo zijn ook de kinderen meer gemotiveerd om te besparen. In mijn douche staat een emmer met een hond met surfplank, zonnebril en haiwai bloemenslinger!

3. Inez V.d.B. 9506 Zandbergen (Oost-Vlaanderen)

De tips van Inez:

 • Water uit de droogkast opvangen om mee te strijken.
 • Water uit het wasmachine opvangen om mee te poetsen, ruikt steeds heerlijk en is een mooi sopje. Een tip die ik mee kreeg van mijn grootmoeder. Ook als de kids eens goed vuil geweest zijn en ik grasvlekken niet meer uit hun kledij krijg is dit het ideale sopje om te weken.
 • Kookwater van groenten in de diepvries bewaren en gebruik ik om een soepje mee te maken volgende keer met andere groentjes.

4. Katrien B. 3380 Glabbeek (Vlaams-Brabant)

‘Mijn ultieme water besparingstips is de volgende: wij zijn een gezinnetje met 2 jonge kindjes van 3 en 4 jaar. We leren hen bewust om te gaan met water en leren hen wat verspilling is: de kraan laten lopen als je uw handen inzeept, als het zwembadje buiten staat is er een beperkte hoeveelheid water die erin mag en nadien wordt het water gebruikt om de plantjes te gieten. Door hen op een jonge leeftijd bewust te maken van de schaarste van water hoop ik wel een verschil te kunnen maken, zelf maar zeker ook door het gedrag van mijn kinderen en hopelijk zij op hun beurt met hun kindjes. Vaak zeggen ze zelf als ze kindjes de kraan zien laten lopen 'mama, dat is toch verspilling hé', dus de boodschap blijft wel hangen...’

5. Sandra L. 3800 Sint-Truiden (Limburg)

‘Bij een inbraak in ons tuinhuis werd de tuinslang gestolen. We kochten toen geen nieuwe, maar vervingen hem door een regenwaterton en gieter... een hele goede beslissing voor het milieu en onze portemonnee. En de dief... die lachen we nu vierkant uit! ‘

6. Claudine N. 8930 Menen (West-Vlaanderen)

‘Om water te besparen probeer ik wat kortere douches te nemen. Vroeger kon ik echt heel lang onder de douche staan, tot iemand me erop wees hoeveel water ik daarmee verspilde. Ik gebruik nu de android app showr -smart power timer, een gratis app waarmee je ook direct muziek kan opzetten tijdens het douchen.’

7. Kim W. 3941 Eksel (Limburg)

De tips van kim:

 • Het water van de droogkast gebruiken we als strijkwater. Ideaal, zonder te veel kalk en hierdoor gaat het niet verloren.
 • Het water dat vrijkomt uit onze airco, vang ik op in een regenton, met dit water geef ik de tuinplantjes water. Ik verschoot zelf hoeveel water hier wel niet uitdrupte!

8. Heidi V. C. 3130 Betekom (Vlaams-Brabant)

‘Besparen...ik kan gewoon niet tegen verspilling!

 • In de zomer geniet ik van mijn tuin met bloemen. Helaas te droog, te lang te droog ,te warm... die bloemen hebben ook dorst en willen zonder water niet groeien en bloeien. Dus heb ik in mijn wasbak een kom staan. Geen druppel water vloeit weg: handen wassen en afwassen doe ik met biologisch afbreekbare zeep. En zonder afwasmachine zijn dat heel wat liters! En als de kom vol is giet ik die in een emmer, kom na kom, en ‘s avonds krijgen de bloemen beurtelings een regenbuitje van alle verzameld keukenwater.
 • Een heel jaar rond maken wij zelf ice-tea: voor het ontbijt wordt een thermos thee gemaakt, en meestal nog een 2de, 3de ‘s middags. De laatste overschotjes van de thee giet ik in een waterkan, ik spoel de thermos 2 keer uit en giet ook dat water bij in de waterkan. Met 4 theedrinkers onder één dak, hebben we zo tegen s’ avonds een hele waterkan vol. Verse munt uit de tuin erbij, een paar citroenschijfjes, beetje honing en een handje ijsblokjes. Van deze dorstlesser krijgt niemand hier genoeg! Misschien wat vergezocht, maar alle kleine beetjes helpen. Ik ben benieuwd naar de tips van anderen!’

9. Stéphanie M. 9185 Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

‘Ik gooi het gebruikte stro en de schavelingen van mijn cavia's tussen mijn planten buiten. Dit houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast en zo moet ik de planten minder water geven.’

10. Marie-Renée L. 3920 Lommel (Limburg)

‘Dit zijn mijn zowat mijn belangrijkste waterbesparingstips:

 • Regenwater wordt opgevangen van het dak van carport en tuinhuis in tonnen met een kraantje. Met de gieter worden hiermee de planten (zowel binnen als buiten) en struiken van water voorzien. Ook wordt dit gebruikt om de auto te wassen.
 • Het eerste, meestal koudere water van de douche wordt opgevangen in een waterkan en gebruikt om groenten te wassen. Het gebruikte water wordt daarna buiten bij de struiken gegoten.
 • Het koude water voor dat ik aan de afwas ( 1x per dag) begin, wordt opgevangen in een waterkoker en gebruikt om thee of koffie te zetten, groenten te koken, enz.
 • Enkel volle wasmachines worden aangezet. Ik laat de was samenkomen om zo toch water te besparen.’
   

Winnaar stop-motion video: een drinkfles voor de ganse klas, vereniging of gezin

De leerlingen uit het 3e en 4e jaar van het Guldensporencollege ZUID in Kortrijk winnen onze stop-motion wedstrijd. Zij maakten elk een prachtige video en krijgen daarvoor allemaal een welverdiende drinkfles. 

Bekijk hier een selectie van 3 video’s:

 • Rune D. legt de watercyclus uit.

 • Faye V. brengt in ‘de overstroming’ een belangrijke boodschap: laat je kraan niet lopen!

 • Camille V. zegt nee tegen plastic in de oceaan.