De GaversIn De Gavers (Harelbeke-Stasegem) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit het kanaal Bossuit-Kortrijk. Het Scheldewater wordt er rechtstreeks en zonder buffer uit het kanaal opgepompt en behandeld.

Tot voor 1995 werd de regio Kortrijk-Harelbeke van drinkwater voorzien via grondwater opgepompt uit de belangrijke watervoerende laag van de carboonkalk in het zuiden van de provincie. Om de watervoerende lagen van de carboonkalk te sparen, het stijgende verbruik in de provincie op te vangen en de provincie West-Vlaanderen minder afhankelijk te maken van leveringen door andere drinkwatermaatschappijen, werd in het voorjaar van 1995 de oppervlaktewaterwinning langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in dienst genomen.

In een eerste fase werd hier 15.000 kubieke meter drinkwater per dag geproduceerd. Vanaf juni 2005 kon door bijkomende investeringen in een tweede productielijn dit volume worden opgetrokken tot 30.000 kubieke meter per dag.

Het Scheldewater ondergaat in het waterproductiecentrum een voorbehandeling totdat het de kwaliteit van zwemwater bereikt. Het wordt dan afgevoerd naar de Gavervijver voor een verblijftijd van 4 maand. Als laatste zuiveringsstap gaat het water terug naar het productiecentrum voor de nabehandeling.
 

Renovatiewerken waterproductiecentrum De Gavers

Het waterproductiecentrum De Gavers werd gebouwd in 1995 en is aan een grondige vernieuwing toe. In november 2021 starten de renovatiewerken, het einde is voorzien midden 2024. Naast het renoveren van verouderde delen breiden we ook de productiecapaciteit aanzienlijk uit.

We plannen volgende werken:

  • de plaatsing van een nieuwe slibindikker
  • uitbreiding van de voorbehandeling
  • de bouw van een nieuw nabehandelingsgebouw
  • de bouw van 2 extra actievekoolfilters.

(Klik op de foto om te vergroten.)

Renovatiewerken De Gavers Renovatiewerken De Gavers

Renovatiewerken De Gavers Renovatiewerken De Gavers

Bezoek ons

Door geplande werken zal het waterproductiecentrum De Gavers een aantal jaar gesloten blijven voor gegidste rondleidingen. Alle info over onze andere bezoekbare sites vind je via deze link.