In De Gavers (Harelbeke-Stasegem) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit het kanaal Bossuit-Kortrijk. Het Scheldewater wordt er rechtstreeks en zonder buffer uit het kanaal opgepompt en behandeld.

Waterproductiecentrum De GaversTot voor 1995 werd de regio Kortrijk-Harelbeke van drinkwater voorzien via grondwater opgepompt uit de belangrijke watervoerende laag van de carboonkalk in het zuiden van de provincie. Om de watervoerende lagen van de carboonkalk te sparen, het stijgende verbruik in de provincie op te vangen en de provincie West-Vlaanderen minder afhankelijk te maken van leveringen door andere drinkwatermaatschappijen, werd in het voorjaar van 1995 de oppervlaktewaterwinning langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in dienst genomen.

In een eerste fase werd hier 15.000 kubieke meter drinkwater per dag geproduceerd. Vanaf juni 2005 kon door bijkomende investeringen in een tweede productielijn dit volume worden opgetrokken tot 30.000 kubieke meter per dag.

Het Scheldewater ondergaat in het waterproductiecentrum een voorbehandeling totdat het de kwaliteit van zwemwater bereikt. Het wordt dan afgevoerd naar de Gavervijver voor een verblijftijd van 4 maand. Als laatste zuiveringsstap gaat het water terug naar het productiecentrum voor de nabehandeling.

Contactgegevens voor aanvraag bezoek

In het kader van het coronavirus laat De Watergroep tot 30 juni 2021 geen bezoeken toe aan waterproductiecentra of watertorens. We volgen de situatie nauwgezet op en hopen jou na deze datum opnieuw te mogen verwelkomen! 

Dienst Stedelijke Musea en Toerisme Harelbeke
mevr. Matton of mevr. Mahieu

Marktstraat 98, 8530 Harelbeke
056 73 34 70