In De Gavers (Harelbeke-Stasegem) maakt De Watergroep drinkwater op basis van oppervlaktewater uit het kanaal Bossuit-Kortrijk. Het Scheldewater wordt er rechtstreeks en zonder buffer uit het kanaal opgepompt en behandeld.

Waterproductiecentrum De GaversTot voor 1995 werd de regio Kortrijk-Harelbeke van drinkwater voorzien via grondwater opgepompt uit de belangrijke watervoerende laag van de carboonkalk in het zuiden van de provincie. Om de watervoerende lagen van de carboonkalk te sparen, het stijgende verbruik in de provincie op te vangen en de provincie West-Vlaanderen minder afhankelijk te maken van leveringen door andere drinkwatermaatschappijen, werd in het voorjaar van 1995 de oppervlaktewaterwinning langs het kanaal Bossuit-Kortrijk in dienst genomen.

In een eerste fase werd hier 15.000 kubieke meter drinkwater per dag geproduceerd. Vanaf juni 2005 kon door bijkomende investeringen in een tweede productielijn dit volume worden opgetrokken tot 30.000 kubieke meter per dag.

Het Scheldewater ondergaat in het waterproductiecentrum een voorbehandeling totdat het de kwaliteit van zwemwater bereikt. Het wordt dan afgevoerd naar de Gavervijver voor een verblijftijd van 4 maand. Als laatste zuiveringsstap gaat het water terug naar het productiecentrum voor de nabehandeling.
 

Bezoek ons

In het kader van het coronavirus laat De Watergroep tot 31 augustus 2021 geen bezoeken toe aan waterproductiecentra of watertorens. We voorzien een gedeeltelijke heropening vanaf september 2021. Meer nieuws hierover volgt in de loop van de komende weken.