De Watergroep lanceerde in 2019 voor het eerst een burgeronderzoek naar de hardheid van drinkwater. Samen met KWR onderzoeken we het gedrag, de perceptie en de ervaring van de klanten die zachter water krijgen. De opstart van de nieuwe wateronthardingsinstallatie in waterproductiecentrum Waarmaarde is dan ook het ideale moment om dit onderzoek uit te voeren. 

Vanaf oktober 2020 krijgen 13.000 klanten in Anzegem, Avelgem en deel van Waregem voor het eerst zachter drinkwater. 

Bekijk hier de virtuele rondleiding in het nieuwe waterproductiecentrum Waarmaarde, en ontdek vanop de eerste rij hoe De Watergroep er zachter drinkwater maakt.
 

Burgeronderzoek afgerond

Om het burgeronderzoek af te sluiten organiseerden we eind november een webinar, met een talrijke opkomst. Tijdens de webinar stelden we de meetresultaten en de ervaringen van de deelnemende klanten voor.

Benieuwd naar de ervaringen van de klanten over zachter water thuis? Lees hier de belangrijkste bevindingen.

Waarom dit onderzoek?

Banner wateronderzoek

Waarom dit onderzoek naar hardheid thuis?

  • Dankzij jouw metingen krijgen we meer inzicht in de perceptie van de hardheid van het water bij je thuis. Waterhardheid en kalkafzetting zijn immers 2 aparte zaken. Er zou een verschil in klantentevredenheid moeten zijn zodra zacht water geleverd wordt.
  • Tegelijkertijd vragen we de deelnemers ook naar hun ervaringen met de waterhardheid. Jouw ervaringen als klant, zijn voor ons net zo belangrijk als de gemeten waarden.
  • Daarnaast willen we ervaring opdoen met onderzoek samen met onze klanten. ‘Burgeronderzoek’ bestaat op sommige terreinen al langer, denk aan jaarlijkse vogeltellingen of de kwaliteit van luchtmetingen. In de watersector is dit echter relatief nieuw.
     

Waarom een onderzoek in deze regio?

We voeren het onderzoek uit in enkele gemeenten die drinkwater krijgen van het pompstation in Waarmaarde. De Watergroep voerde hier in 2019 werkzaamheden uit om de waterkwaliteit te verbeteren. De werkzaamheden in 2019 waren er vooral op gericht om een nieuw pompstation in dienst te stellen. Meer kennis, onder meer over hardheid en kalkafzettendheid, helpt ons om een beter zicht te krijgen op de effecten van de uitgevoerde werken + om mogelijkheden tot verdere verbeteringen aan de drinkwaterproductie in kaart te brengen.

De keuze om in deze regio als eerste ervaring op te doen met onderzoek met én door inwoners is dus daarop gebaseerd.
 

Hoe hebben we dit onderzoek praktisch aangepakt?

Lees het hier
 

Vragen of meer info?