Het waterproductiecentrum in Kluizen speelt een belangrijke rol voor de watervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen. Het waterproductiecentrum kan op basis van oppervlaktewater tot 45.000 m³ kraanwater per dag produceren. Waterspaarbekken 1 in Kluizen heeft een capaciteit van 6,4 miljoen m³, spaarbekken 2 omvat 4,5 miljoen m³. Daarmee spelen de waterspaarbekkens een belangrijke rol in de klimaatrobuuste watervoorziening. Het waterbedrijf stockeert er het overschot van water in de winter om het in de zomer of in droge periodes te gebruiken.
 

Renovatie spaarbekken Kluizen

Kluizen spaarbekkensHet oudste waterspaarbekken (1), gelegen langs de Nieuweweg in Kluizen (Evergem), is na 50 jaar aan renovatie toe. Het waterspaarbekken wordt in zijn geheel gerenoveerd om de leveringszekerheid van drinkwater te garanderen. De Watergroep investeert in de periode 2022 -2032 ongeveer 100 miljoen euro voor een duurzame renovatie van het spaarbekken en de verdere vernieuwing van het  waterproductiecentrum. 
 

Renovatiewerken

Het eerste spaarbekken is in het begin van de jaren 70 in dienst genomen. De folie op de bodem van het spaarbekken is aan vervanging toe. Om toekomstgericht en duurzaam water te produceren, vervangt De Watergroep de folie in het spaarbekken door een nieuwe en dikkere versie, mét lekdetectiesysteem.

 

 Daarnaast is er door de jaren heen is er heel wat fosfaatrijk slib verzameld op de bodem van het spaarbekken. De hoge fosfaatconcentratie zorgt voor algen in de zomer, en dat bemoeilijkt de drinkwaterproductie. Het slib en het met slib vermengde zand wordt afgevoerd en vervangen door nieuw, proper zand.

 

Binnen Waterunie – de gemeenschappelijke dochteronderneming van De Watergroep en Farys – produceert collega-waterbedrijf Farys tijdens de renovatie extra drinkwater vanuit het nieuwe waterproductiecentrum in Oostende. Hierdoor zal er in Oost-Vlaanderen meer water beschikbaar zijn en kan het water via het bestaande leidingnet doorgestuurd worden naar Kluizen om de verlaagde productie op te vangen.

 

3D-beelden (klik om te vergroten):
 3D-beeld Kluizen 3D-beeld Kluizen
 

Planning

Als de vergunningsprocedure vlot verloopt, starten de werken in het najaar van 2023 met het inrichten van de werf- en stockagelocaties. De resterende inhoud van het eerste spaarbekken wordt overpompt naar spaarbekken 2. Het gerenoveerde spaarbekken kan in de winter van 2026-2027 terug gevuld worden. De eindafwerking is gepland voor het voorjaar van 2027. 
 

Download hier de presentatie van de renovatiewerken (infomarkt 4 mei 2023)

Heb je een suggestie voor de renovatiewerken in Kluizen? Laat het ons weten via dit formulier.

Een stukje geschiedenis

 

Het waterproductiecentrum van Kluizen werd in 1974 in dienst genomen en in 1996 uitgebreid met een tweede spaarbekken. De oorspronkelijke productiecapaciteit bedraagt 40.000 kubieke meter drinkwater per dag. In oktober 2007 werd een bijkomend productiecentrum in gebruik genomen dat de capaciteit heeft opgetrokken tot 60.000 kubieke meter (of 60 miljoen liter) per dag. In de toekomst kan die capaciteit nog verder verhogen tot 80.000 kubieke meter per dag.

 

De spaarbekkens hebben een gezamenlijke inhoud van 10,9 miljoen kubieke meter. Het oppervlaktewater dat daarin wordt opgeslagen, is afkomstig van een waterwingebied van maar liefst 25.000 hectare. Het omvat de wateringen Burggravenstroom, Kale en Meirebeek, een deel van de watering Lovendegem-Zomergem en het bekken van de Poekebeek.
 

Groene energie in Kluizen

Verhuis zonnepanelen

Verhuis zonnepanelen

Duurzaamheid staat centraal voor De Watergroep. Zo staan er sinds 2012 zonnepanelen op de dijken rondom de spaarbekkens. Tijdens de renovatiewerken is deze plaats op de verbrede dijk nodig voor het werfverkeer en de werfinrichting. 

Om deze locatie vrij te maken, moet een deel van de zonnepanelen verhuizen. De helft van de zonnepanelen krijgt een nieuwe plaats aan het weiland langs de Volpenswege. De zonnepanelen worden zo dicht mogelijk bij het waterspaarbekken geplaatst en op kortere tafels gezet. We kregen een vergunning voor een termijn van 10 jaar, tot het einde van hun levensduur (2032).
 

Breng ons een bezoekje of lees onze brochure over Kluizen

Vraag hier je bezoek aan.

Lees onze brochure over waterproductiecentrum Kluizen (PDF).