Waterproductiecentrum VelmOp de gronden van de oudste waterwinning in Limburg staat een van onze recentste waterproductiecentra. Sinds 2018 maken we hier drinkwater van water uit grondwaterputten en de natuurlijke bronnen van Waalhoven en Halingen.

In dit waterproductiecentrum ontharden we het water gedeeltelijk. Dankzij deze waterontharding krijgen meer dan 15.000 mensen uit de streek zachter water. Dit zorgt voor een groter gebruiksgemak, een besparing in de portemonnee en is beter voor het milieu (omdat je minder wasproduct nodig hebt)!

We gebruiken hiervoor een wateronthardingsproces met 3 korrelreactoren die met een speciaal soort zand gevuld zijn. Door het verlagen van de zuurtegraad en de beweging van het water zet de kalk zich tijdens het wateronthardingsproces vast op de zandkorrels. Het zachte water stroomt verder naar open filters terwijl de zwaarder geworden zandkorrels naar de bodem zakken. 

Wil je het wateronthardingsproces met je eigen ogen zien? Dat kan! Tijdens de rondleiding toont onze gids jou alle stappen van het productieproces, kom je meer te weten over de historiek en de activiteiten van De Watergroep en ontdek je de vele ecologische en economische voordelen van kraanwater!

Luchtfoto waterproductiecentrum Velm

Onze waterproductiecentra zijn industriële sites die niet aangepast zijn aan bezoeken door mensen met een mindere mobiliteit. Om ze volledig te bezoeken, moeten er heel wat trappen genomen worden. Er is geen lift aanwezig. 

Duur van de rondleiding: 2 uur

Openingsdagen:  dinsdag en donderdag

Aantal deelnemers: minimum 10 personen per gids, maximum 25 personen per gids
 
Prijs: 75 euro excl. 21% BTW per gids – scholen: 37,5 euro excl. 21% BTW per gids