Waterproductiecentrum VelmOp de gronden van de oudste waterwinning in Limburg staat een van onze recentste waterproductiecentra. Sinds 2018 maken we hier drinkwater van water uit grondwaterputten en de natuurlijke bronnen van Waalhoven en Halingen.

In dit waterproductiecentrum ontharden we het water gedeeltelijk. Dankzij deze waterontharding krijgen meer dan 15.000 mensen uit de streek zachter water. Dit zorgt voor een groter gebruiksgemak, een besparing in de portemonnee en is beter voor het milieu (omdat je minder wasproduct nodig hebt)!

We gebruiken hiervoor een wateronthardingsproces met 3 korrelreactoren die met een speciaal soort zand gevuld zijn. Door het verlagen van de zuurtegraad en de beweging van het water zet de kalk zich tijdens het wateronthardingsproces vast op de zandkorrels. Het zachte water stroomt verder naar open filters terwijl de zwaarder geworden zandkorrels naar de bodem zakken. 

Wil je het wateronthardingsproces met je eigen ogen zien? Dat kan! Tijdens de rondleiding toont onze gids jou alle stappen van het productieproces, kom je meer te weten over de historiek en de activiteiten van De Watergroep en ontdek je de vele ecologische en economische voordelen van kraanwater!

Onze waterproductiecentra zijn industriële sites die niet aangepast zijn aan bezoeken door mensen met een mindere mobiliteit. Om ze volledig te bezoeken, moeten er heel wat trappen genomen worden. Er is geen lift aanwezig. 

Duur van de rondleiding: 2 uur

Openingsdagen:  dinsdag en donderdag

Aantal deelnemers: minimum 10 personen/gids, maximum 25 personen/gids

Prijs: 81 euro/gids – scholen: 40 euro/gids

Vraag hier je bezoek aan.

Bezoek ons waterproductiecentrum van Velm op Open Bedrijvendag!

Luchtfoto waterproductiecentrum VelmOp zondag 2 oktober zetten we deuren van het waterproductiecentrum van Velm (Sint-Truiden) open voor het grote publiek. Tussen 10 en 17 uur kan je er terecht voor een boeiend bezoek en een deskundige uitleg over het productieproces van drinkwater. Er is ook heel wat animatie én je kan een vers getapt glaasje kraanwater drinken aan onze waterbar.