Waterproductiecentrum KluizenIn het waterproductiecentrum in Kluizen maken we al sinds 1974 drinkwater op basis van oppervlaktewater. Dat water is afkomstig van een waterwingebied van maar liefst 25.000 hectare. 

De 2 spaarbekkens in Kluizen hebben een gezamenlijke inhoud van bijna 11 miljoen (!) kubieke meter, waarvan we tot 60.000 kubieke meter (= 60 miljoen liter) per dag tot drinkwater kunnen verwerken. In de toekomst zullen we die waterproductiecapaciteit verhogen naar 80 miljoen liter per dag.

In 2011 installeerde De Watergroep een zonnepark met 14.600 zonnepanelen op de dijken van de spaarbekkens. Dankzij deze installatie voorziet het waterproductiecentrum volledig zelf in haar elektriciteitsbehoefte en vermijden we een uitstoot van meer dan 2.500 ton CO2 per jaar.

Tijdens een rondleiding op deze uitgestrekte site kan je met je eigen ogen zien hoe groot beide spaarbekkens zijn. Onze gids vertelt je in het flotatiegebouw uitgebreid over de voorbehandeling die het ruwe water krijgt. Nadien neemt hij je mee naar het nabehandelingsgebouw waar we met behulp van ozon en actieve koolfilters de nog resterende ongewenste stoffen uit het water halen. Je komt hier ook meer te weten over de kwaliteitscontrole die we dagelijks uitvoeren om ervoor te zorgen dat ons drinkwater te allen tijde voldoet aan wel 60 (!) bij wet vastgelegde parameters.

Onze waterproductiecentra zijn industriële sites die niet aangepast zijn aan bezoeken door mensen met een mindere mobiliteit. Om ze volledig te bezoeken, moeten er heel wat trappen genomen worden. Er is geen lift aanwezig. 

Duur van de rondleiding: 2 uur

Openingsdagen:  dinsdag en donderdag

Aantal deelnemers: minimum 10 personen per gids, maximum 25 personen per gids

Prijs: 75 euro excl. 21% BTW per gids – scholen: 37,5 euro excl. 21% BTW per gids