Aftakking voor bedrijfspanden
- Wanneer en wat aanvragen?
- Plan een coordinatievergadering
- Offerte van De Watergroep
- Offerte goedkeuren + voorbereidende werken
- Uitvoering aftakking aanvragen
- Keuring en indienstname aanvragen
- Zo zorg je voor een veilige binneninstallatie
- Goed om weten
1. Wanneer en wat aanvragen?
Wanneer?
Bij voorkeur onmiddellijk na ontvangst van je bouwvergunning en ten laatste 8 weken voor de gewenste uitvoeringsdatum. De factuur bezorgen we je na de uitvoering van de drinkwateraftakking.
Wat?
Een aftakking voor jouw bedrijf of gebouwencomplex met minstens één watermeter met een minimum nominale diameter 40 mm.
Voeg bij je aanvraag:
- Inplantingsplan (liggingsplan) met aanduiding van de rooilijn en afstand tot de woning.
- Bouwplan van de woning met de plaats van de watermeter en de afmetingen van het meterlokaal.
Referentieplan industriële aftakking (PDF).
Lees ook onze folder 'Een aftakking voor een bedrijfspand' (PDF).
Waarom?
Niet alle aftakkingen zijn eenvoudig uit te voeren. Soms zijn bv. vergunningen vereist, waardoor meer tijd nodig is om je dossier te behandelen.
2. Plan een coordinatievergadering
Maak een afspraak voor een coördinatievergadering met De Watergroep om jouw project van nabij te bespreken.
Wat komt in zo'n vergadering aan bod?
- Diameter aftakkingsleiding op basis van effectief verbruik
- Brandpreventie
- Eventuele capaciteitsmeting
- Erfdienstbaarheid
- Locatie gemeenschappelijke meterruimte
3. Offerte van De Watergroep
Een medewerker van De Watergroep komt ter plaatse de situatie opmeten. Hij maakt een plan op, bepaalt de diameter op basis van het te verwachten verbruik en berekent de kostprijs van de aftakking. Nadien bezorgen we je een offerte op maat, met een overzicht van:
- De kostprijs van de aftakking
- Een schets van de aftakking
- Alle technische en administratieve stappen die je nog moet uitvoeren.
Deze offerte blijft 6 maanden geldig.
4. Offerte goedkeuren + voorbereidende werken
Bezorg ons de goedgekeurde offerte terug (via de knop 'goedgekeurde offerte opladen').
Voer daarna de voorbereidende werken uit.
5. Uitvoering aftakking aanvragen
Zodra de voorbereidende werken zijn uitgevoerd, breng je De Watergroep op de hoogte via het formulier 'uitvoering aanvragen'.
Binnen de 25 werkdagen voeren we de aftakking uit. We nemen telefonisch contact met je op om de uitvoeringsdatum vast te leggen.
- Zorg ervoor dat bij de uitvoering van de aftakking de eigenaar of de gevolmachtigd afgevaardigde aanwezig is.
- Na uitvoering van de werken krijg je een factuur toegestuurd.
6. Keuring en indienstname aanvragen
Tijdens de keuring gaan we na of je binneninstallatie voldoet aan de voorschriften (Technisch Reglement van de Vlaamse drinkwaterbedrijven en het Belgaqua Repertorium).
- Keuring in orde? Dan kan je genieten van kwaliteitsvol drinkwater en stellen we je installatie open voor gebruik.
- Keuring niet in orde? Voer de nodige herstelmaatregelen uit en vraag een herkeuring aan.
Let op: gemeenschappelijke delen zoals centrale warmwaterproductie, brandleiding, centrale ontharding, drukverhoging, aftakking gemeenschappelijk verbruik, ... met uitzondering van één of meerdere kranen en niet-automatische brandinstallaties, mogen enkel door een medewerker van De Watergroep gekeurd worden.
7. Zo zorg je voor een veilige binneninstallatie
Dit installeren we
De Watergroep staat in voor de installatie van de watermeters, de membraanstopkranen, de leegloopkraantjes en de noodzakelijke centrale terugstroombeveiliging per wooneenheid. De watermeters en de controlekraantjes zijn gevat in steunbeugels en vastgemaakt op de twee vochtbestendige houten platen. Tot en met het controlekraantje is De Watergroep verantwoordelijk voor de drinkwaterkwaliteit. De klant zorgt voor de installatie van de flexibele of vaste aankoppeling met wartelmoer en T-stukken met geïntegreerde leegloopkraantjes op de laagste punten van de binneninstallatie.
Storingen
Respecteer de geldende voorschriften
Zorg ervoor dat de binnenleiding en de sanitaire toestellen opgesteld worden volgens de bepalingen van het technisch reglement, het Belgaqua-repertorium en het waterverkoopreglement. Een juiste werkwijze en een keuze van de juiste materialen belet dat schadelijke stoffen de drinkwaterinstallaties binnendringen of dat corrosie optreedt. Het is ook verboden de drinkwaterinstallaties te verbinden met leidingen waardoor regenwater of putwater stroomt of kruisverbindingen te maken.
Dienstdruk
Is de dienstdruk van de hoofdleiding meer dan 4 bar? Dan raden we je aan een drukreduceerventiel te plaatsen. De juiste instelling van dit ventiel kan lekken voorkomen op de binneninstallatie (bv. via het veiligheidsventiel van de boiler). Je kan bij De Watergroep steeds navragen wat de dienstdruk is in jouw straat. Voor een aantal toestellen is een gekeurde Belgaqua-beveiliging verplicht. Klik hier voor een lijst met goedgekeurde en conform verklaarde beveiligingen en toestellen.
8. Goed om weten
Bemetering van een brandleiding
- Als klant ben je verantwoordelijk om voldoende druk en debiet op de hoogste punten in het gebouw te leveren.
- Een sprinklerinstallatie mag niet rechtstreeks, maar enkel via een drukloos buffervat, aangesloten worden op de drinkwateraftakking.
Plaats je een regenwatersysteem? Dan mag er nooit een koppeling zijn tussen het regenwatersysteem en de drinkwaterleidingen. De afvoer van het regenwatersysteem moet volledig gescheiden zijn van de vuilwaterafvoer.
Het nut van waterbehandelingsinstallaties?
Leidingwater is drinkwater. Het voldoet aan strenge normen voor ruim 60 kwaliteitsparameters en wordt continu gecontroleerd. Het is bijgevolg niet nodig om nog bijkomende waterbehandelingstoestellen te plaatsen. Het plaatsen van een waterontharder kan overwogen worden wanneer de hardheid van het water problemen zou opleveren voor een aantal huishoudelijke toestellen. Voor de gezondheid is hard water totaal onschadelijk. Indien u voor een waterontharder kiest, is het aangewezen om deze enkel op het warmwatercircuit aan te sluiten. Schakel hiervoor een gespecialiseerde vakman in en denk ook aan een regelmatig onderhoud.