Van 24 februari tot en met 8 maart 2022 trekt onze collega Ken Stockman, adjunct-zonemanager Realisaties en Relatiebeheer, richting Rwanda. De Watergroep werkt er mee aan de drinkwatervoorziening van een scholengemeenschap in Mutete. Ken gaat er ter plaatse controleren of de hemelwaterleidingen correct zijn uitgevoerd door de lokale aannemer. Die verzamelen het water om later te behandelen tot drinkwater.

Op deze pagina kan je vanaf 24 februari zijn reisblog volgen.

5 maart: terug naar Kigali

Deze morgen vertrokken naar Kigali voor de verplichte PCR-test. Morgen safari @Akagera National Park. Maandag terug naar België!

4 maart: laatste dag in Mutete

Een bezoekje aan de school waar we het allemaal voor doen. Dit zijn de beelden van de schoolkeuken:

Schoolkeuken  Schoolkeuken Schoolkeuken
 

3 maart: de buffertank krijgt vorm

De werken aan de buffertank vorderen vrij goed. De discussie rond het leveren van de correcte buizen wordt hopelijk vandaag afgerond, zodat volgende week kan geleverd worden. Na de regendag van gisteren is er vandaag weer volop zon en zo'n 25 graden 😎!

De buffertank krijgt vorm De buffertank krijgt vorm

Vandaag vroeg ben begonnen aan het opmaken van een soort van contract als ultieme poging om het juiste materiaal in Mutete te krijgen. Na veel over-en-weer bellen eindelijk de bevestiging gekregen: woensdag worden de juiste buizen geleverd. Ik heb in die paar dagen nu wel geleerd dat ze hier bijna altijd ja zeggen terwijl ze nee bedoelen, dus nog even afwachten.

's Avonds: een ongeziene voetbalwedstrijd bijgewoond. Morgenavond (als afsluiter van mijn verblijf hier) heb ik een voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de plaatselijke ploeg, geleid door Fahter Narcisse (speelt ook mee trouwens) en een samenraapsel van leerkrachten, aannemer, studentes en ik natuurlijk. Wat gaat dat geven!
  

2 maart: ook hier kan het regenen

Vandaag trekken de hemelsluizen zich open. Een deel van het terrein staat zelfs onder water.

Regendag in Rwanda Regendag in Rwanda Regendag in Rwanda Regendag in Rwanda
  

1 maart: de juiste buizen vinden

Het probleem met de slechte kwaliteit van de PVC-buizen raakt vandaag eindelijk opgelost. Gisteren bleek nog duidelijk dat de huidige leverancier niet aan onze gewenste specificaties kan voldoen, dus gingen wij (= de priesters, de aannemer en ik) zelf op zoek naar een betrouwbare leverancier die tijdig kan leveren. Die vonden we in een fabriek in Kigali bij een leverancier uit Wallonië. Alles perfect op maat én volgens de geldende normen. Nu nog de financiën laten afhandelen met de vorige leverancier, want die had helaas al een voorschot gekregen.

Op zoek naar de juiste buizen

Vandaag gaan we op baan met de motorfiets, want de jeep van de priesters (met maar even 362.000 kilometers op de teller) is binnen voor onderhoud. Nu we toch in Kigali zijn, kregen we een boodschappenlijstje mee. Hoog op dat lijstje: drinkwater. Vermoeid, maar missie geslaagd, arriveren we rond 20 uur terug in Mutete.

Uitstap met de motor

 

28 februari: de was en de plas

Maandag, wasdag! Zo weinig mogelijk water gebruiken, want hier telt elke druppel.

Wasdag Wasdag
 

27 februari: naar de zondagsmis

Deze morgen, zoals iedere morgen, wakker om 6 uur dankzij de kerkbel. Van 7 uur 30 (tot 9 uur 30!!) naar de zondagsmis. Het moet gezegd, die verlopen wel iets geanimeerder dan bij ons.

Na de mis nog wat tafels en stoelen helpen verhuizen met hulp van de lokale kinderen. Als bedanking kregen ze allemaal een beker drinkbaar water die ze dankbaar, maar gulzig aannamen. Zouden onze kinderen even blij zijn met zo’n cadeau? Dit is voor hen een echt luxeproduct aangezien ze (voorlopig) enkel beschikken over beperkt (ondrinkbaar) leidingwater + regenwater.

Zondagsmis Zondagsmis Zondagsmis

Zondag koersdag, dus in de namiddag leen ik een fiets van een studente en trek ik eropuit. Da's hier andere koek dan de Vlaamse Ardennen.

Fietsdag Fietsdag
 

26 februari, 7 uur: handen uit de mouwen

Zaterdagochtend. Thuis zou ik nu een uurtje gaan lopen, vandaag is 't meteen de handen uit de mouwen: een kelder graven voor de regenwateropvang. Een buffer van 200 m³ waar uiteindelijk de waterbuizen in uitkomen.

Meteen ook even overleggen met collega Ortwin in België rond de levering van materiaal.

Rwanda 26 februari 2022

 

25 februari, 20 uur: aangekomen in Mutete

Vandaag een schrikkeldagje: 's morgens gewacht op Howest-studenten om samen wat administratie in orde te brengen (Rwandese Sim-kaart, visums, geld wisselen ...). Straks valies ophalen bij het hotel en tegen 17 uur komen ze ons ophalen om naar Mutete te rijden.  

Na een onvergetelijke rit van 40 kilometer, grotendeels in het donker en de laatste 10 kilometer bergop en over onverharde wegen, kwamen we  rond 20 uur aan in Mutete. Na een hartelijke ontvangst en een warme maaltijd (rijst met bonen, groenten en konijn ... denk ik 😳): kennismaking met de 3 priesters die alles hier in goede banen proberen te leiden.

Onderweg ook nog gestopt om (drinkbaar) water op te pikken in het dichtsbijzijnde winkeltje (10 kilometer van Mutete) in Gaseke. De prijs: 1.700 Rwandese Frank (= 1,50 euro) voor 20 liter. De prijs valt reuze mee, maar:

  1. De afstand is te groot (10 kilometer), zeker als je weet dat er binnen de gemeenschap maar 2 auto's zijn (waaronder de jeep van de priesters).
  2. In tegenstelling tot bij ons is men het hier niet gewoon om veel water te gebruiken. Laat staan drinkbaar water. Werk aan de winkel dus.

Dan naar mijn kamer (in een verlaten huis op zo'n 5 min stappen van de priesterswoning). Het heeft een bed, toilet met wasbak (zonder stromend water) en 1 stopcontact. Een groot contrast dus met onze Westerse luxe! Het muggengordijn ophangen is voor morgen dus hopelijk niet te veel last.

  

 

24 februari, 20 uur: geland

Na een rustige vlucht van 8 uur (en 3 films): aangekomen @ Kigali luchthaven rond 20 uur lokale tijd. Hier werden opnieuw 2 testen afgenomen: een sneltest (negatief) en een PCR-test. Samen met de studente Sara van HoWest rijden we richting hotel, waar we de dag afsluiten met een late maaltijd en een drankje in de 'rooftopbar'. 

Vluchtroute naar Rwanda

24 februari 2022, 9 uur: En we zijn vertrokken

Na een negatieve PCR-test gisteren, kan ik met een gerust hart het vliegtuig nemen richting Rwanda. Daar wacht eerst opnieuw een coronatest. Tot die uitslag bekend is, logeer ik in het hotel toegewezen door de overheid. Een echt quarantainehotel dus. Ik kreeg al enkele foto's door van mijn verblijfplaats ter plaatse in Mutete. Ik zal dus nog zelf mijn bed moeten opmaken ;-).

Ken vertrekt naar Rwanda Primitief verblijf in Mutete