03-04-2024

nieuwerkerkenHet waterproductiecentrum in Nieuwerkerken is belangrijk voor de drinkwatervoorziening van de regio. Dagelijks produceren we daar zo’n 12.000 m³ drinkwater met grondwater van winningsputten op de terreinen van Nieuwerkerken en Zoutleeuw. We plannen een duurzame renovatie van het bestaande gebouw en breiden uit met een wateronthardingsinstallatie.

Zacht water vermindert kalkaanslag en betekent een groter gebruiksgemak. Het levert daarnaast ook waterbesparing op. Centrale waterontharding is een toekomstgerichte en milieubewuste keuze. Wij gebruiken daarvoor korrelreactoren. De kalk zet zich dan af op zandkorreltjes. Als de korreltjes voldoende zijn aangedikt met kalk, verwijderen we ze en krijgen ze een tweede leven als grondstof, bijvoorbeeld in de bouw.

De nieuwe wateronthardingsinstallatie krijgt plaats achter het bestaande behandelingsgebouw en wordt opgetrokken in dezelfde hoevestijl, passend in de landelijke omgeving. Hemelwaterinfiltratie en groenaanplantingen zorgen ervoor dat de site volledig geïntegreerd wordt in de omgeving

De vergunningsaanvragen zijn ingediend. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in het najaar. We beginnen de werken met het aansluiten van de 2 nieuwe productieputten. Daarna worden de oude afgebroken en op die plaats komen de nieuwe slibbekkens. Als de slibbekkens klaar zijn, worden de oude uit dienst genomen en kunnen we beginnen met de renovatie van het bestaande gebouw en de bouw van de wateronthardingsinstallatie. Die installatie bestaat uit 3 grote wateronthardingsreactoren, pelletbunkers en entzandopslag. Tijdens de werken blijft de drinkwatervoorziening op elk moment gegarandeerd.

 

Hard water is gezond drinkwater, maar zachter water heeft enkele voordelen:

  • Groter gebruiksgemak
    (kranen en gootsteen zijn gemakkelijker te reinigen, boiler en koffieapparaat moeten minder vaak ontkalkt worden, vriendelijker voor huid en haar)

  • Goed voor het milieu 
    (minder producten in het afvalwater, minder CO2-uitstoot)

  • Besparing 
    (minder zeep en wasmiddel nodig, minder zout in de vaatwasser, lager energieverbruik, toestellen gaan langer mee, hoger rendement van verwarmingselementen)

 

> Meer informatie over waterhardheid en onze wateronthardingsprojecten