Na waterwerken spoelen we onze waterleidingen altijd na. Dat is nodig om de kwaliteit van jouw kraanwater te garanderen. Soms krijgen we meldingen van bewoners die bezorgd zijn om het water dat verloren gaat. Dat begrijpen we helemaal. We leggen even uit hoe het zit met die spoelingen.

 

Spoelingen bij waterwerken: tegen onzuiverheden en lucht

spoelwerkenAls onze techniekers werken aan de waterleiding in jouw straat, halen ze de druk van de leiding. Zo kunnen ze sneller en makkelijker werken. Zijn de werken klaar? Dan spoelen we de waterleiding eerst even. Zo zorgen we ervoor dat jouw kraanwater altijd van de beste kwaliteit is.

Waarom is die spoeling nodig? Om eventuele onzuiverheden en lucht uit de leidingen te halen. De waterleidingen liggen nu eenmaal onder de grond. Ook al werken onze techniekers volgens strikte richtlijnen, het kan altijd gebeuren dat er ongewild aarde mee in de leidingen kruipt. En die hoort niet thuis in jouw glas fris kraanwater.

 

Spoelingen voor onderhoud: om een teveel aan ijzer te vermijden

Om jouw kraanwater in topvorm te houden, doen we ook geplande spoelingen, om het teveel aan ijzer uit de leidingen te halen. Ijzer zit van nature in het water. Dat zakt in de leidingen naar beneden, en hoopt zich na lange tijd op de bodem op. Als het water in de leidingen sneller stroomt, wervelen de ijzerdeeltjes opnieuw op

Beeld je even het waterleidingnet in: even complex als het stratenplan, maar dan ondergronds. Aan dat net zitten duizenden eindpunten: daar waar de waterleiding onder de straat doodloopt. Vooral aan die eindpunten doen onze techniekers metingen. Te veel ijzer? Dan spoelen we die leiding uit. Want een beetje ijzer in jouw kraanwater kan helemaal geen kwaad, maar een roestige dorstlesser is ook maar niks. 

 

Gaat al dat spoelwater dan verloren?

Zeker niet. Waar het kan, laten we het spoelwater op een natuurlijke manier infiltreren in de bodem of in een natuurlijke waterloop. Als er echt geen andere optie is, voeren we het af via de riolering. We onderzoeken volop manieren om het spoelwater op een nog duurzamere manier weg te leiden of te hergebruiken.

 

Komt er bruin water uit jouw kraan?

Dan is dat wellicht omdat er meer ijzerdeeltjes ronddwarrelen in de leidingen door een sterkere waterstroming. Bijvoorbeeld na een interventie van de brandweer of bij een hogere waterverbruik in de zomermaanden. Het ziet er wat vies uit, maar het is niet ongezond én het verdwijnt vanzelf. Wacht gewoon een halfuurtje en zet dan de kraan opnieuw open. 

Blijft er toch bruin water uit jouw kraan komen?
Verwittig ons dan zeker via het klantencontactcenter: 02 238 96 99.