05-03-2024

watertoren in de stellingDe Watergroep startte op 4 maart 2024 met de renovatie van de watertoren in Tienen. Het iconische gebouw krijgt een nieuwe laag verf, een grondige reiniging en een technische vernieuwing. Deze renovatie zal 1 jaar duren. We investeren zo'n 1,2 miljoen euro zodat de watertoren ook in de toekomst blijft voldoen aan de strenge waterveiligheidseisen. Op termijn willen we de Tiense watertoren openstellen voor publiek.

De witte watertoren is al 24 jaar een baken op de grens tussen Tienen en Vissenaken. Met zijn 46 meter hoogte springt ‘het suikerklontje’ in het oog in de wijde omgeving. Binnen in de watertoren zijn er 2 waterkuipen van elk 500 m³. Om de drinkwaterproductie te blijven garanderen, worden de waterkuipen afwisselend leeggelaten. De watervoorziening blijft ook tijdens de werken op elk moment verzekerd. Via deze watertoren worden in totaal zo’n 1.500 huishoudens van drinkwater voorzien.

We gaan voor een toekomstgericht en duurzame renovatie, er staan dus heel wat werken op de planning. De watertoren wordt eerst in stelling gezet. De buitengevels worden herschilderd en krijgen een betonbeschermende afwerklaag. Naast een grondige reiniging van de binnenwanden staat ook een vernieuwing van de technische binneninstallatie op het programma.  

We plaatsen bovendien een bezoekersplatform in de trappenhal met een kijkvenster naar de waterkuipen. Het is de bedoeling dat deze watertoren op termijn opengesteld wordt voor het publiek (op reservatie en onder begeleiding van een gids). Zo kan iedereen in de toekomst van het prachtige uitzicht genieten en alles te weten te komen over de watervoorziening en rol van deze watertoren.
 

Enkele weetjes en cijfers over de watertoren in Tienen

  • Architect: Ortwin Deroo
  • Bouwjaar: 2000
  • Inhoud: 1.000 m³ (2 waterkuipen van elk 500 m³)
  • Hoogte: 46 meter
  • Bouwstijl en uitzicht: asymmetrische compositie van vlakken, gebaseerd op het werk van de Zwitserse-Franse architect en stedenbouwkundige Le Corbusier
     

Meer informatie over watertorens

Meer informatie over onze bezoekbare sites

Tekening van de watertoren

tekening watertoren Tienen