22-03-2019

22 maart is ‘Wereldwaterdag’. Daarom kwamen in totaal 420 schoolkinderen langs in onze waterproductiecentra De Gavers en Kluizen voor een interactieve dag. Medewerkers van De Watergroep legden aan de leerlingen uit hoe oppervlaktewater omgezet wordt in drinkwater. Daarnaast ondertekende de stad Leuven vandaag als 100e gemeente het ‘gemeentecharter’ van drinKraantjeswater, een project van De Watergroep en Limburg.net. Ook Join for Water (het oude Protos) en Aqua Publica Europea zetten zich in om drinkwater onder de aandacht te brengen.
 

Interactieve dag rond drinkwater

Wereldwaterdag in De GaversWereldwijd wordt op 22 maart Wereldwaterdag gevierd om het belang van water onder de aandacht te brengen. Om deze dag ook bij de jonge generatie te introduceren heeft De Watergroep 195 leerlingen uit Harelbeke uitgenodigd in het waterproductiecentrum De Gavers en 225 leerlingen uit Evergem in het waterproductiecentrum Kluizen. Medewerkers van De Watergroep legden aan de leerlingen uit hoe oppervlaktewater omgezet wordt in drinkwater.

Via een fotozoektocht leerden de kinderen hoe het drinkwater dat bij hen thuis uit de kraan komt, gezuiverd wordt in het waterproductiecentrum. Bij de verschillende haltes op hun route stond een medewerker van De Watergroep klaar om hen uitleg te verschaffen over alle stappen van het productieproces. Aan de hand van proefjes konden de kinderen zelf ervaren hoe drinkwater gemaakt wordt. Zo vertrokken ze bij het startpunt met 'vervuild' water en eindigden ze met drinkwater dat ze zelf gezuiverd hadden.

In Kluizen was ook Herman Verbruggen, peter van het project drinKraantjeswater, aanwezig. ‘Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld om kraantjeswater te drinken’, legt Verbruggen uit. ‘Kraantjeswater is een gezond en ecologisch alternatief voor andere dranken en het voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Met een draai aan de keukenkraan les je je dorst. Zo gemakkelijk! En toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste flessenwaterconsumptie. Gek toch? Zeker als je weet dat kraantjeswater zowat 200 keer goedkoper is dan flessenwater. Ik wil mijn steentje bijdragen om aan dat bewustzijn iets te veranderen.’
 

Leuven wordt 100e 'Kraantjeswatergemeente’

De stad Leuven ondertekende als 100e gemeente het charter ‘drinKraantjeswater’. De stad engageert zich hiermee om bewuster om te gaan met kostbaar drinkwater. Op 22 maart, Wereldwaterdag, komt de peter van het project, acteur Herman Verbruggen, persoonlijk langs om de stad te feliciteren en het charter officieel te ondertekenen. Dit gebeurt tijdens de ‘Mars voor Water’. Ook voor de andere Kraantjeswatergemeenten heeft Herman Verbruggen een verrassing in petto op deze speciale dag. 

Join For Water pleit voor een bewuster direct én indirect waterverbruik

Join for WaterMeer dan de helft van de Vlamingen (51,8%) maakt zich zorgen om een mogelijke waterschaarste in de toekomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat de ontwikkelingsorganisatie Join For Water (het vroegere ‘Protos’) liet uitvoeren bij 1.000 Vlamingen naar aanleiding van Wereldwaterdag. 

Manifest voor water: samen van water een prioriteit maken

Water vormt een essentieel onderdeel van onze samenleving, maar is uitputbaar. Een langetermijnvisie is daarbij nodig. Daarom roept Aqua Publica Europea, in het kader van Wereldwaterdag, de besluitvormers van de Europese Unie op om zich in te zetten om van water een prioriteit te maken. Zo kunnen ook de volgende generaties nog van voldoende kwalitatief drinkwater genieten.