01-07-2022

De Watergroep overhandigde op 1 juli 2022 12 zonnepanelen aan het VTI Torhout. De zonnepanelen maakten deel uit van een proefproject aan waterproductiecentrum De Blankaart en krijgen nu een tweede leven als educatief materiaal. Studenten van de school kunnen met deze zonnepanelen proefopstellingen bouwen en energiemanagementsystemen programmeren. Een welgekomen aanwinst voor de school en haar studenten.

Overhandiging zonnepanelenDe zonnepanelen werden door De Watergroep gebruikt voor een proefproject rond algenbestrijding. 2 jaar geleden kregen de zonnepanelen een plaats op 4 drijvende vlotten in het spaarbekken van ons waterproductiecentrum De Blankaart (Woumen, Diksmuide). Dit voor de energievoorziening van meetsondes. Circulair denken zit in het DNA van De Watergroep en dus gingen we op zoek naar een nieuwe bestemming.

“Het proefproject is afgerond maar de zonnepanelen en omvormer zijn nog in uitstekende staat. Binnen De Watergroep was er geen alternatieve locatie of toepassing voor deze materialen dus gingen we op zoek naar een duurzame herbestemming. De zoektocht bracht ons uiteindelijk bij het VTI Torhout,” zegt Gerdi Vandekerckhove, teamleider Drinkwaterproductie bij De Watergroep.

Bij VTI Torhout sluiten ze het schooljaar positief af. “Wij zijn De Watergroep heel dankbaar. Onze scholengroep neemt zelf ook het voortouw op het vlak van duurzaamheid en nieuwe kansen worden met beide handen aangegrepen. Duurzaamheid moet trouwens een uitgangspunt zijn in onze opleidingen,“ zegt Stijn Debruyne, directeur VTI Torhout. “Eén van de volgende investeringen is de installatie van extra drinkwaterfonteintjes,” vult Miranda De Laere, technisch adviseur, nog aan. “Al onze studenten krijgen in de nabije toekomst gratis toegang tot plat en bruisend kraanwater. Lekker, gezond én goed voor het milieu.”

Een duurzame visie die we met onze organisatie graag ondersteunen. “Scholen hebben net als waterbedrijven een voorbeeldrol,” laat Gerdi Vandekerckhove van De Watergroep nog weten. “Het VTI Torhout neemt die rol goed op. We zijn dan ook erg opgetogen met deze samenwerking. Ik hoop zelfs dat we deze in de toekomst nog kunnen versterken. Mijn collega’s en ik kijken ernaar uit om studenten van het VTI Torhout te verwelkomen bij De Watergroep. Als stageplaats, of – wie weet – als eerste werkomgeving na hun studies.”