24-05-2019

WPC EekloVoortaan levert De Watergroep zachter water aan de inwoners van Maldegem en delen van Eeklo en Sint-Laureins. ‘Met de officiële opening van het vernieuwde waterproductiecentrum in Eeklo speelt De Watergroep in op de verwachtingen van haar klanten. Bovendien heeft het leveren van zachter water ook een positieve invloed op het milieu’, stelt voorzitter Mieke Van Hootegem. De totale prijs van het project bedraagt 10 miljoen euro. De bouw van het nieuwe waterproductiecentrum past in een meerjarenplan waarbij De Watergroep investeert in het uitbreiden en moderniseren van de watervoorziening.

Het oude waterproductiecentrum in Eeklo dateert van 1937 en was aan vernieuwing toe. Omdat de installatie niet meer aangepast was aan de hedendaagse eisen voor watervoorziening, is De Watergroep in 2015 gestart met de bouw van een volledig nieuw waterproductiecentrum met centrale deelontharding. Het oude waterproductiecentrum met bijhorende woning is sinds 1993 geklasseerd als beschermd monument.

Het water dat in Eeklo en omgeving vroeger uit de kraan kwam, was hard water van 23 à 36 Franse graden. Door het water te ontharden in het nieuwe waterproductiecentrum wordt het water dus heel wat zachter. ‘Onze klanten uit Maldegem en delen van Eeklo en Sint-Laureins krijgen voortaan water met een hardheid tussen de 17 en 20 Franse graden. De andere klanten in het Meetjesland krijgen water vanuit ons waterproductiecentrum in Kluizen of een mengwater van Eeklo en Kluizen. Dit water heeft weliswaar een hogere hardheid, maar is net als het water uit Eeklo weinig kalkafzettend. Dat betekent dat alle klanten uit het Meetjesland voortaan water krijgen dat bij verwarmen weinig kalk afzet op huishoudelijke apparaten of kranen’, legt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep, uit.

Krijg jij voortaan zachter water vanuit Eeklo? Klik door naar de stratenlijst (PDF).

 

Voordelen van zacht water

WPC EekloAlhoewel hard water gezond drinkwater is, heeft zacht water heel wat voordelen. Hoe zachter het water, hoe minder waspoeder er nodig is. Het wasgoed is ook minder hard en grauw. Doordat er minder kalkafzetting optreedt, zijn kranen en gootstenen gemakkelijker te reinigen en hoeven de boiler en het koffiezetapparaat minder vaak te worden ontkalkt. 

Bovendien vaart ook het milieu er wel bij. In het afvalwater komen minder wasproducten, schoonmaakmiddelen en zoutlozingen van particuliere ontharders terecht. De afvalberg wordt kleiner doordat apparaten langer meegaan.
 

Apparaten van klanten

Klanten die thuis geen wateronthardingsinstallatie in gebruik hebben, moeten enkel de instellingen van de apparaten zoals de vaatwasser aanpassen. Door de waterontharding van het water moet er namelijk minder zout gedoseerd worden. Klanten die een wateronthardingsinstallatie hebben, raadt De Watergroep aan om hun installateur te contacteren voor het nemen van de gepaste maatregelen.