19-08-2022

Mock-up geluidsloggers tabletDe Watergroep doet een beroep op maatwerkbedrijven om lekdetectiemateriaal op brandkranen te plaatsen en uit te lezen. Zo krijgen onze techniekers de handen vrij voor complexe lekopsporingen en herstel. De samenwerking is een proefproject en maakt deel uit van het meerjarig actieplan tegen lekverlies. We willen zo tot de wereldtop behoren qua lekvrije leidingen.

 

Ultrasone waterlekdetectie op brandkranen

Binnen het proefproject staan maatwerkbedrijven in voor de plaatsing van lekdetectiemateriaal op ons drinkwaternet. Het gaat specifiek om geluidsloggers op brandkranen. Die geluidsloggers detecteren ’s nachts, als er nauwelijks omgevingsgeluid is, mogelijke waterlekken in de leidingen. De loggers worden telkens verplaatst naar nieuwe brandkranen om zo systematisch het hele drinkwaternet te controleren. Dat werk gebeurt normaal door onze medewerkers. Door beroep te doen op maatwerkbedrijven, krijgen die meer tijd om de exacte locatie van de lekken te bepalen en te zorgen voor een snelle herstelling.
 

Proefproject met 3 maatwerkbedrijven

Sfeerbeeld geluidsloggers

Tot en met september lopen er nog testen met 3 Vlaamse maatwerkbedrijven. De eerste testronde in april verliep alvast vlot. Onze techniekers konden de locaties en de resultaten van de geluidsloggers op een centraal dashboard volgen. Telkens wanneer een geluidslogger een leksignaal aangaf, kwam een technieker binnen de 3 werkdagen ter plaatse. De reparatie van het lek gebeurde binnen de 2 weken. Als alle testen positief uitdraaien, willen we structureel samenwerken met maatwerkbedrijven om waterverlies in de toekomst nog sneller op te sporen en te stoppen.
 

Economische, ecologische en sociale duurzaamheid

“Met dit samenwerkingsproject combineren we sociale, ecologische en economische duurzaamheid. Want als grootste waterbedrijf van Vlaanderen hebben we een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zoeken continu naar nieuwe manieren om duurzaam te ondernemen. Met deze samenwerking geven we werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. En we beperken waterverlies want elke druppel telt. Bovendien laat deze samenwerking ons toe om onze techniekers in te zetten voor de complexe detectie- en herstelwerken. Een win-win-winsituatie dus,” aldus Brigitte Van Damme, woordvoerster bij De Watergroep.