27-09-2022

GeiserSamen met Matexi en IFTech hebben we met De Watergroep de ESCO (Energy Service Company) Geiser opgericht.

Geiser financiert en beheert in Hasselt het warmtenet onder de buurt Quartier Bleu. Dat warmtenet maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Vanaf een diepte van meer dan 10 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude bijgehouden worden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte opgeslagen worden in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren.

Quartier Bleu is dus onafhankelijk van aardgas voor verwarming (inclusief warm sanitair water) en koeling. De eigenaars van de woningen en de handelspanden betalen de hogere investeringskost terug dankzij de besparingen op energie. Ze kopen als het ware verwarming en koeling als een dienst. Na 27 jaar zal het duurzaam warmtenet afbetaald zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. 

Het warmtenet is niet alleen klimaatvriendelijk, maar ook energiezuinig. De energiekost die een eigenaar maandelijks betaalt is stabiel en lager dan bij een gasaansluiting. Met dit systeem besparen bewoners bovendien 72% CO2 in vergelijking met een conventioneel systeem.

 

“De Watergroep combineert de voordelen als grootste speler op de Vlaamse drinkwatermarkt met een sterke lokale verankering. We beschikken over de nodige expertise wanneer het gaat om een vlotte dienstverlening aan particulieren en klanten. Uniek aan Geiser is dat we niet alleen water zullen verdelen aan alle gebruikers, maar ook energie. De ervaring met het uitbreiden van ons dienstenaanbod in Quartier Bleu gaan we zeker gebruiken bij andere projecten.”

- Hans Goossens