14-09-2022

Bilzen  

Op 15 september 2022 werd ons nieuw waterproductiecentrum in Bilzen officieel en feestelijk geopend. Bij de totaalrenovatie installeerden we onder meer een nieuwe centrale wateronthardingsinstallatie en een zesde grondwaterput. 

Dat maakt dat zo'n 50.000 inwoners en bedrijven in delen van Bilzen, Tongeren, Lanaken en Riemst zachter drinkwater krijgen. Het waterproductiecentrum kan nu 600 kubieke meter zacht drinkwater per uur produceren. De exacte hoeveelheid schommelt in functie van de watervraag.

 

Zachter drinkwater

Bilzen De nieuwe wateronthardingsinstallatie onthardt het drinkwater van 34 naar 16 à 18 Franse graden. Door het zachter drinkwater gaan huishoudapparaten langer mee, verbruiken toestellen minder energie en hebben klanten veel minder last van kalkaanslag. 

We blijven verder investeren in zachter water. Op termijn willen we 45% van het geproduceerde drinkwater centraal ontharden. De komende jaren komt er nog centrale ontharding in de regio's Tongeren, Nieuwerkerken, Kortessem en Borgloon. 
 

Duurzaamheid

BilzenHet waterproductiecentrum kreeg groendaken en binnenkort komen daar ook nog zonnepanelen bij. Een groot reservoir vangt regenwater op. 90% van het spoelwater wordt gerecupereerd en er wordt nauwelijks afval geproduceerd. Kalkpellets en ijzerslib worden afgevoerd en onder andere in de bouwsector hergebruikt. 
 

 

 

 

Deze renovatie maakt deel uit van een groot investeringsprogramma om ook in de toekomst duurzame, innovatieve en klimaatrobuuste drinkwatervoorziening te blijven garanderen.

 

Woon je in Bilzen, Tongeren, Lanaken of Riemst?
Check in dit document of jij voortaan ook zachter water krijgt en bekijk de kwaliteitsgegevens op onze webpagina

 

Bilzen   Bilzen

Bilzen   Bilzen