04-01-2019

Persvoorstelling in Laarne - copyright Johan Van BeverDe Watergroep plaatst op vrijdag 4 januari de eerste digitale watermeter van Laarne in het gemeentehuis. Dit is een eerste stap in een grootschalig proefproject dat De Watergroep in verschillende gemeenten opzet om de werking van de digitale meters in de praktijk te testen.

De Watergroep zet volop in op digitale dienstverlening. Via dit proefproject wil het waterbedrijf verschillende types van digitale watermeters testen en ook de bijhorende communicatietechnologie.

"We bieden zo een bijkomende dienstverlening aan onze klanten", vertelt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep. "Dankzij deze digitale meters hoeven onze klanten niet meer jaarlijks hun meterstand door te geven, aangezien dit voortaan automatisch gebeurt. Zij kunnen bovendien zelf hun verbruik opvolgen en analyseren, waardoor abnormaal verbruik ook sneller aan het licht komt. Zo wordt er minder water verspild en krijgen klanten niet onverwachts een hoge factuur.

De Watergroep krijgt dankzij de digitale meters een beter inzicht in het verbruik, kan op die manier haar productie beter sturen en bovendien de klant onmiddellijk waarschuwen bij lekken thuis. Ook de administratie verloopt efficiënter. We staan ervoor garant dat we de ontvangen verbruiksgegevens beheren met het grootste respect voor de veiligheid en de privacy van onze klanten."

Het gemeentehuis van Laarne krijgt de eerste digitale watermeter. Ook burgemeester Ignace De Baerdemaeker heeft zich kandidaat gesteld om mee te werken aan het proefproject en krijgt binnenkort thuis een digitale watermeter. Daarna worden er nog een 300-tal digitale watermeters geplaatst in Laarne en in deelgemeente Kalken bij inwoners die zich daarvoor kandidaat hebben gesteld. Ook watermeters die ouder zijn dan 12 jaar worden vervangen door een digitale meter.

Hans Goossens legt uit waarom de keuze op Laarne gevallen is: "We hebben voor Laarne gekozen omdat het een gemeente is die eerder landelijk gelegen is en dus representatief is voor ons verzorgingsgebied." Ook de burgemeester van Laarne is enthousiast over het project. "Ik wil als burgemeester graag mijn schouders zetten onder deze nieuwe ontwikkelingen die bijdragen tot een eigentijdse dienstverlening voor onze inwoners", zegt Ignace De Baerdemaeker.

Naast dit proefproject in Laarne zal De Watergroep in de nabije toekomst ook in Leuven en Lokeren digitale meters testen. Als deze proefprojecten vlot verlopen, zal De Watergroep in de toekomst bij alle klanten de mechanische watermeters vervangen door digitale toestellen. De Watergroep wil dit doen zonder een verhoging van de waterprijs door te voeren door maximaal in te zetten op efficiëntie-winsten.

Woon je in Laarne en krijg je graag een digitale watermeter? Klik hier voor meer info!