26-07-2022

Miljoenen kubieke meters water besparen. Biodiversiteitsacties op poten zetten in de buurt van onze grondwaterwinningen. Een drinkwatervoorziening bouwen voor een school in Rwanda. Het zijn maar een paar van de vele initiatieven die we nemen om mee het verschil te maken voor de mens en de planeet. Voor al onze duurzaamheidsinspanningen ontvingen we op 22 juni 2022 voor het vijfde jaar op rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

 

Voluit voor de SDG’s

Duurzaam ondernemen staat bij veel organisaties en bedrijven hoog op de prioriteitenlijst. Maar hoe zet je een duurzame bedrijfsvisie dag na dag om in depraktijk? Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen stimuleert bedrijven om concrete acties vast te leggen in een jaarplan, de voortgang ervan te monitoren en zo nog een stap verder te gaan. Als grootste waterbedrijf van Vlaanderen gaan we die uitdaging maar al te graag aan! Met acties rond onder andere waterbesparing, biodiversiteit, welzijn van mensen, afvalopruiming en circulaire economie ondersteunen we voluit de duurzameontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de zogenoemde SDG’s (Sustainable Development Goals).

 

 5de Voka Charter Duurzaam Ondernemen Joris

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Van de strijd tegen waterverlies tot acties voor meer biodiversiteit

Ons actieplan voor 2022 telt 12 acties die inspelen op de verschillende SDG’s. 
Een greep uit onze initiatieven: 

  • Leakie: we zetten de strijd voort tegen waterverlies door slimme lekdetectiesoftware in te zetten. Daarmee lokaliseren we waterlekken veel preciezer en sporen we sneller nieuwe lekken op.
  • Digitale watermeters: samen met Fluvius en waterbedrijven FARYS en Pidpa installeren we in de loop van 2022 zo’n 70.000 digitale watermeters bij klanten verspreid over heel Vlaanderen. Met die nieuwe digitale watermeter wordt het veel makkelijker om jouw waterverbruik te volgen en aan te passen. En je spoort veel sneller abnormale waterverbruiken en lekken op.
  • Zonnepanelen: energieneutraal zijn tegen 2030, dat is ons doel. Daarvoor installeren we in 2022 zonnepanelen op 5 extra locaties. 
  • Afvalopruiming: ook eigen collega’s worden aangespoord om het verschil te maken. In 2022 organiseren we, in samenwerking met Mooimakers, opruimacties om zwerfvuil op te ruimen.
  • Meer biodiversiteit: met de hulp van BeeOdiversity zetten we bijen in als ‘staalnemers’. Dankzij deze dieren monitoren we de biodiversiteit op het terrein van onze grondwaterwinningen en kunnen we gerichte beschermingsacties op poten zetten.
  • Drinkwatervoorziening in Rwanda: tot 2023 zijn we actief in een school in het Rwandese Mutete waar we 2.000 leerlingen helpen om kwaliteitsvol drinkwater te produceren uit regenwater met de hulp van zonne-energie.
  • Dienstverlening: we breiden de kanalen uit om klanten te verwittigen als er onverwachte onderbrekingen aan de watervoorziening zijn. Zo zijn we zeker dat iedereen op de hoogte is.

 

 

Bekijk meer foto’s van de uitreiking van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen tijdens het VCDO-event ‘Samen ondernemen voor morgen’ op Flickr.