21-03-2018

Op 21 maart, in aanloop naar Wereldwaterdag, lanceert De Watergroep een online lespakket voor scholen. Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater, stelt het lespakket voor aan het 5de en 6de leerjaar van de Vrije Basisschool Westouter, een school die volop kiest voor water van de kraan. ‘Met dit lespakket reiken we leerkrachten een handige tool aan om op een laagdrempelige manier les te geven over kraantjeswater. Kraantjeswater is een product van topkwaliteit en we willen kinderen daar al op jonge leeftijd bewust van maken,’ aldus Mieke Van Hootegem, voorzitter van De Watergroep.

Herman Verbruggen vertelt als peter van drinKraantjeswater over kraantjeswater en het nieuwe lesplatform.

‘Een bevraging bij leerkrachten leerde ons dat er vraag is naar kant-en-klare lesactiviteiten rond water. Samen met de experten van de Karel de Grote Hogeschool hebben we een online lesplatform ontwikkeld dat heel gebruiksvriendelijk is. Leerkrachten kunnen op een eenvoudige manier een lespakket op maat van hun klas samenstellen op basis van het aantal leerlingen, de moeilijkheidsgraad, soort activiteit, duur van de activiteit ... Bovendien zijn er aan elke lesactiviteit leerplandoelen gekoppeld, wat heel handig is voor leerkrachten,’ licht Mieke Van Hootegem toe.

De lespakketten zijn gericht naar de leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs, het 5de en 6de leerjaar dus. De komende jaren breiden we het pakket uit met de andere graden van het lager onderwijs en het kleuteronderwijs.

‘Met dit lespakket en -platform kan ik op een eenvoudige manier een lesactiviteit samenstellen, op maat van mijn leerlingen en mijn klas,’ vertelt An Lauwers, leerkracht van het 5de en 6de leerjaar in VBS Westouter. ‘Vroeger moest ik zelf op zoek naar teksten over water of moest ik zelf oefeningen bedenken. Nu kan ik ze kant-en-klaar opslaan en afdrukken. De koppeling aan de nieuwe ZILL-leerdoelstellingen* is ook een grote meerwaarde.’
*ZILL staat voor ‘Zin in leren! Zin in leven!’, het leerplanconcept voor het katholiek basisonderwijs.
 

Maak kennis met onze superhelden & de interactieve kaart

De lespakketten zijn opgebouwd rond professor Aquarius en zijn superheldenteam. Samen gaan ze op zoek naar oplossingen voor uitdagingen die hij tegenkomt bij het maken van kraantjeswater. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld aan de slag om een watertoren, fontein of hevel te bouwen. Ze leren ook hoe water behandeld wordt tot drinkwater of ze kunnen fruitcocktails maken of een watergedicht schrijven. 

Het is Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater, die samen met de leerlingen van VBS Westouter als eerste het nieuwe lespakket mocht uittesten. ‘Als peter van het project wil ik kinderen en jongeren laten zien dat het de normaalste zaak van de wereld is om kraantjeswater te drinken. Uit het Wereldwaterrapport van de VN bleek deze week nog dat de helft van de wereldbevolking – al dan niet tijdelijk – met een tekort aan water dreigt te worden geconfronteerd. Hier in het rijke Westen vinden we het heel evident dat er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 lekker en gezond water uit de kraan komt. Het is ook het strengst gecontroleerde voedingsproduct, het is budgetvriendelijk en het wordt zonder verpakking thuis geleverd. Geen enkele reden dus om geen kraantjeswater te drinken!’

De lespakketten zijn te vinden op lesplatform.dewatergroep.be

In de pers