19-12-2022

De komende 2 jaar plaatst De Watergroep 400 nieuwe sensoren in het leidingnet, verspreid over heel Vlaanderen. De Sint-Jansstraat in Hoegaarden kreeg vandaag de primeur. De gloednieuwe sensor biedt meteen nieuwe inzichten in de strijd tegen lekverlies. 
 

400 nieuwe sensoren

sensor lekverliesVandaag werd in Hoegaarden de eerste van 400 nieuwe watersensoren geplaatst. De sensoren meten permanent hoeveel water er in de leidingen passeert en met welke waterdruk. Op die manier bieden de sensoren waardevolle inzichten in de strijd tegen lekverlies. Over 2 jaar zullen alle sensoren geïnstalleerd zijn. Met de 1.000 sensoren die nu al in de leidingen zitten, komt het totaal dan op 1.400. Daarnaast zullen we 300 verouderde sensoren vervangen. Zo investeren we in totaal 16 miljoen euro. 

"Duurzaam waterbeheer heeft onze topprioriteit. De sensoren maken gebruik van de nieuwste technologie die aansluit bij onze visie om waterlekken datagedreven op te sporen. Het is dankzij de data die deze sensoren aanleveren dat wij proactief lekken kunnen detecteren en heel snel actie kunnen ondernemen. Hoe meer sensoren er in ons leidingnet zitten, hoe kleiner het zoekgebied om een lek te vinden en hoe sneller het herstel. Herstellingen verlopen zo een stuk efficiënter." - woordvoerder Brigitte Van Damme
 

Zo weinig mogelijk hinder

sensor lekverliesDe sensoren zorgen ook voor meer inzicht in het leidingnet. Software met slimme algoritmen houdt de druk in de leidingen en de waterstroom nauwlettend in de gaten. Daarnaast kunnen geplande werken aan de waterleiding een stuk efficiënter verlopen en hebben ze minder impact op onze klanten.

De 400 locaties voor de nieuwe sensoren werden nauwkeurig geselecteerd. Om de sensoren te plaatsen zijn beperkte graafwerken nodig. Op elke locatie komt een straatkast met dataloggers: elektronische apparaten die alle gegevens van de sensoren registreren. Onze klanten zullen weinig tot geen last ondervinden van deze installatiewerken.
 

Tegen 2028 bij de wereldtop

sensor lekverliesDe plaatsing van de nieuwe sensoren maakt deel uit van een groot meerjarenplan in de strijd tegen lekverlies. De Watergroep beheert en onderhoudt een netwerk van 34.500 kilometer leidingen en 1.500.000 aftakkingen (aansluitingen op het drinkwaternet). Door werken, breuken en schade gaat er onderweg water verloren. Tegen 2028 willen we tot de wereldtop behoren op het vlak van lekvrije leidingen.
 

In de pers

Bekijk de reportage van ROB tv >