08-02-2022

Uitbouw watervoorziening in Congo - Copyright Nick HannesDe Watergroep hernieuwt de samenwerking met de Belgische ngo Join For Water en schenkt in totaal 175.000 euro per jaar aan ontwikkelingsprojecten rond water. Zo geven we duizenden mensen in het Zuiden toegang tot drinkbaar water en sanitatie (= sanitaire voorzieningen, het veilig beheer ervan en maatregelen om de hygiëne te bewaren), helpen we drinkwaterbronnen te beschermen en geven we onze kennis over water door.
 

Vernieuwde samenwerking met Join For Water

Logo Join For WaterAl 12 jaar lang steunen we via Join For Water waterprojecten in de derde wereld, met een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro én inhoudelijke inbreng in projecten door kennisuitwisseling. Dat blijven we voorlopig tot eind 2024 doen. Want ondanks de vooruitgang de voorbije jaren heeft nog altijd 1 op de 3 mensen geen eigen toilet. 1 op de 10 mensen heeft geen toegang tot drinkwater. Daarom starten we van 2022 tot 2024 – samen met Join For Water – een project in Burundi, waar we de watervoorraden zullen beschermen tegen droogte en overstromingen.
 

Waterprojecten in het Zuiden

De voorbije jaren waren we actief in Chili, Suriname, Madagaskar, Congo, Benin en Rwanda. Zo hielpen we in het Congolese Ituri 80.000 mensen aan drinkbaar water door de aanleg van een drinkwatersysteem en de herstelling van drinkwaternetten. In de havenstad Toamasina in Madagaskar zorgden we voor meer sanitaire voorzieningen en toegang tot water voor 25.000 inwoners.
 

Drinkwatervoorziening op zonne-energie in Rwanda

Naast de samenwerking met Join For Water reserveren we tot eind 2024 ook een budget van 125.000 euro per jaar voor andere ontwikkelingsprojecten. Zo zijn we nog tot 2023 actief in het Rwandese Mutete, waar we een school met 2.000 leerlingen helpen om kwaliteitsvol drinkwater te produceren uit regenwater met behulp van zonne-energie. 
 

Onze bijdrage aan de maatschappij

Schoon water en sanitairAls waterbedrijf kunnen we een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren, hier bij ons én in het buitenland. De 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties zitten dan ook verweven in onze werking. Voor die inspanningen ontvingen we in 2021 voor de derde keer het Voka-charter Duurzaam Ondernemen, het internationaal erkende UNITAR-certificaat en de status van SDG-pionier.

Lees meer over ons maatschappelijk engagement.