Kunnen virussen ook nuttig zijn? Jazeker! (TKI Natuurlijke Virussen)
Membraanintegriteit is essentieel bij een membraangebaseerde zuiveringstechnologie. Zo kunnen er breuken en scheuren van membranen optreden. Dit kan nadelig zijn voor de waterkwaliteit na het zuiveringsproces. Een drukvaltest is een methode om membraanintegriteit te meten. Een innovatieve, alternatieve methode waarbij men de installatie niet dient stop te zetten, bestaat nog niet. Virussen behoren tot de kleinste micro-organismen van ons ecosysteem en zijn overal aanwezig. De Watergroep onderzoekt samen met KWR Water, Evides Waterbedrijf, PWN, Oasen en Pentair X-Flow of de van nature aanwezige virussen die zich in het water bevinden, nuttig ingezet kunnen worden als indicatoren voor membraanintegriteit.
Dit project heeft de volgende uitdagingen:
- detectie en monitoring van virussen,
- selectie van de juiste stammen voor de doelstelling rond membraanintegriteit, en
- opvolging van het voorkomen van virussen in installaties.
De Gavers
Waterproductiecentrum De Gavers (Harelbeke) is betrokken als testfaciliteit. Het productiecentrum is uitgerust met UF-membranen van 2 verschillende leveranciers en zal bemonsterd worden op specifieke locaties naar natuurlijke virussen. De uitdaging is om de virusverwijdering te koppelen aan de membraanintegriteit van de installatie.
Deze activiteit is mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie Economische Zaken (Nederland).