Logo BiostableHet project BIOSTABLE ging op 1 oktober 2020 van start aan de Universiteit Gent en het Centre for Advanced Process Technology for Urban Resource recovery (CAPTURE). Het SBO project duurt 4 jaar en wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen Prof. Nico Boon van het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie leidt dit project. Het onderzoek verloopt in samenwerking met de Vlaamse watersector AquaFlanders. Farys, IWVA, Pidpa, Water-link, AGSO Knokke-Heist, VMM, Agentschap Zorg en Gezondheid, B-IWA, Vlakwa en De Watergroep werken mee aan het project.

Biostabiel drinkwater

De garantie van drinkwaterkwaliteit voor burgers is essentieel. De kwaliteit wordt tijdens opslag en distributie van het drinkwater beïnvloed door fysicochemische en microbiële processen. Drinkwater is niet steriel en microbiële hergroei en omzetting van organische componenten in het water kunnen leiden tot geur- en smaakklachten, aantasting van het leidingmateriaal en contaminatie met ongewenste organismen en pathogenen.

Binnen het project BIOSTABLE willen we de beïnvloedbare factoren begrijpen en ongewenste veranderingen karakteriseren om zo te streven naar biostabiel drinkwater zonder negatieve kwaliteitsveranderingen. Dit onderzoek zal leiden tot een beter begrip van kwaliteitsveranderingen tijdens distributie en zal de impact simuleren van de verandering van de operationele omstandigheden op de stabiliteit van de waterkwaliteit.

Met BIOSTABLE willen we de hele openbare Vlaamse drinkwatersector voorzien van robuuste hulpmiddelen voor de toekomst. Kennis die binnen het project is opgedaan, zal ook van voordeel zijn voor regelgevende instellingen die overgaan op een risicogebaseerde beoordeling van drinkwatersystemen.

Impact

De impact voor de Vlaamse samenleving, op middellange termijn, zou onder andere kunnen zijn:

  • Zorgen voor voldoende, veilig en smaakvol drinkwater voor de hele Vlaamse bevolking.
  • Vlaamse expertise op het gebied van drinkwater naar de hoogste internationale normen brengen en er wereldwijd een voorbeeld van maken.
  • Meer vertrouwen van burgers in kraanwater zal resulteren in:
    • lagere CO2-uitstoot door minder transport van flessenwater,
    • lagere plasticvervuiling door minder gebruik van flessenwater,
    • meer watertransport via het distributienetwerk, dus minder problemen met lange verblijftijden en resulterende kwaliteitsproblemen.

Meer info kan je lezen op de website van Capture >