Binnen SmartWaterGrid zullen we met behulp van draadloze druksensoren in het net en koppeling van de real-time data met hydraulische modellering en GIS-gegevens, expertise en menselijk feedback, een hybride model opzetten dat gebruik maakt van machine learning en/of deep learning. Met dit model moet het mogelijk zijn om de precisie van de locatie van een lek te verbeteren van 70 km tot minder dan 1 km, met maximaal 1 druksensor per 5 km. Je maakt dus als het ware digital twins om sneller lekken in het waternetwerk te lokaliseren.

Projectpartner Aloxy ontwikkelt een sensor die de standmelding (open /dicht) van afsluiters draadloos kan doorsturen, wat de nauwkeurigheid van de hydraulische modellering ten goede komt.

Agentschap Innoveren & OndernemenSmartWaterGrid is a project co-funded by iMinds, a digital research institute founded by the Flemish Government. Project partners are Aloxy, De Watergroep, Hydroscan, Itineris, imec – IDLab IBCN – UGent, imec – IDLab Data Science Lab – UGent and imec – IDLab MOSAIC - UAntwerpen , with support from Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

 

SmartWaterGrid

Druksensor op een brandkraan voor een meetcampagne voor SmartWaterGrid

Lees meer over dit project op de website van Imec >>