Dit installeren we wanneer we jouw drinkwateraftakking komen aanleggen 

We installeren de watermeters, de membraanstopkraan, het leegloopkraantje en de centrale terugstroombeveiliging. De watermeter en het controlekraantje zitten in een steunbeugel en worden vastgemaakt op een vochtbestendige houten plaat. Jij voorziet op de laagste punten van de waterinstallatie in jouw woning een flexibele of vaste aankoppeling met wartelmoer en T-stukken met geïntegreerde leegloopkraantjes.

 

Verwittigen bij storing

Is er een probleem of een storing met de waterleiding tussen jouw gevel en het controlekraantje? Verwittig ons dan meteen.

  

Respecteer alle voorschriften 

Plaats de waterleiding in jouw huis en jouw sanitaire toestellen volgens de bepalingen van het technische reglement, het Belgaqua-repertorium en het waterverkoopreglement. Als je dat juist doet en de juiste materialen gebruikt, voorkom je dat schadelijke stoffen in jouw drinkwaterinstallatie kunnen dringen en dat corrosie optreedt. Het is verboden om jouw drinkwaterinstallatie te verbinden met leidingen waardoor regen- of putwater stroomt en om 'kruisverbindingen' of 'wanverbindingen' te maken. Lees meer over wanverbindingen.

 

Dienstdruk

Is de dienstdruk van de hoofdleiding die in jouw huis binnenkomt meer dan 4 bar? Dan raden we je aan om een drukreduceerventiel te plaatsen. Door dat ventiel juist in te stellen, kun je voorkomen dat jouw binneninstallatie lekt, bijvoorbeeld via het veiligheidsventiel van jouw boiler. Je mag ons altijd vragen hoe hoog de dienstdruk in jouw straat is. Voor een aantal toestellen is een gekeurde Belgaqua-beveiliging verplicht. Klik hier voor een lijst met goedgekeurde en conform verklaarde beveiligingen en toestellen.

 

Watermeter van een brandleiding

Als klant ben je verantwoordelijk om genoeg druk en debiet te voorzien op álle punten in jouw gebouw waar je via een kraan water aftapt, dus ook op de aftappunten voor de brandweer. 

 

Het gebruik van regenwater

Plaats je een regenwatersysteem? Dan mag je het regenwatersysteem nooit met de drinkwaterleidingen koppelen. Waarom? De afvoer van jouw regenwater moet volledig gescheiden zijn van de afvoer van jouw vuile water Klik hier voor meer informatie over regenwater en waterputten.

 

Het nut van waterbehandelingsinstallaties (bijvoorbeeld een wateronthader)?

Leidingwater is drinkwater. Het voldoet aan strenge normen en wordt continu gecontroleerd. Daarom is het niet nodig om extra waterbehandelingstoestellen te plaatsen. Want hard water is absoluut niet schadelijk voor jouw gezondheid. Vormt de hardheid van het water een probleem voor jouw huishoudtoestellen zoals jouw wasmachine of vaatwasser? Dan kun je eraan denken om een waterontharder te plaatsen. Als je daarvoor kiest, raden we je aan om die alleen op jouw warmwatercircuit aan te sluiten. Schakel daarvoor een gespecialiseerde vakman in en laat jouw ontharder regelmatig onderhouden.