24-07-2018

De droogte is nog niet achter de rug. Door recente regenbuien en de iets lagere temperaturen is het drinkwaterverbruik wel gedaald. Daardoor worden de beperkingen op het gebruik van leidingwater, grondwater en regenwater opgeheven. Water is en blijft een schaars goed. Daarom geldt de aanbeveling om zuinig om te springen met leidingwater, grondwater en regenwater nog steeds. 

Ondanks de regen- en onweersbuien van de voorbije dagen blijven de peilen en debieten van vele rivieren en beken zeer laag. Door de lage waterpeilen en hoge watertemperatuur verslechtert de waterkwaliteit, met problemen zoals vissterfte en blauwalgen tot gevolg.

De regen vulde de regenwaterputten aan, waardoor er opnieuw regenwater beschikbaar is voor toepassingen zoals spoelen van toiletten, water geven in de tuin … Samen met de lagere temperaturen zorgt dit voor een daling van het drinkwaterverbruik naar een normaal niveau voor de tijd van het jaar.

Omdat het erg droog blijft, geldt de code oranje (alarmfase) nog steeds in heel Vlaanderen.

Maatregelen per provincie

Klik hier voor een overzicht van de maatregelen in het kader van de droogte per provincie

Tips om water te besparen

We geven graag enkele tips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te springen.

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je 3 keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen. Sproei de tuin met regenwater.
  • Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
  • Besproei jouw gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
  • Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
  • Dorst? Water is bij warm weer de beste dorstlesser. Zet een karaf met kraantjeswater in de koelkast. Voeg er naar smaak een schijfje citroen of limoen aan toe.
    En iyi anal seks videolari i+ºin saplamaca sitesini ziyaret edebilirsiniz