16-10-2020

De Watergroep investeert volop om elke dag kwaliteitsvol kraanwater te leveren. Sinds begin oktober krijgen inwoners van Anzegem, Avelgem en een deel van Waregem zachter water. 
 

Nieuw waterproductiecentrum in Waarmaarde

WPC WaarmaardeHard water is water dat veel calcium (kalk) en magnesium bevat, 2 mineralen die ons lichaam nodig heeft. Hard water is dus gezond drinkwater. Maar omdat ook het dagelijks comfort van klanten voorop staat, koos De Watergroep er bij de bouw van het nieuwe waterproductiecentrum in Waarmaarde voor om centrale deelontharding toe te voegen aan de waterbehandeling. Door middel van 3 grote wateronthardingsreactoren wordt het calciumgehalte onder gecontroleerde omstandigheden verlaagd. De kalkafzetting die hierbij vrijkomt, wordt als secundaire grondstof afgevoerd naar verschillende industrieën. Vanuit de nieuwe installatie krijgen 13.000 huishoudens in Anzegem, Avelgem en een deel van Waregem voortaan zachter water. De gemiddelde hardheid van het kraanwater daalt van 42 °fH (Franse graden) naar 20 °fH.
 

Voordelen van zachter water

Zacht water levert een aantal voordelen op. Hoe zachter het water, hoe meer comfort. Er is minder waspoeder nodig. Douches en kranen zijn gemakkelijker te reinigen en boilers, waterkokers en koffiezetapparaten moeten minder vaak ontkalkt worden én gaan langer mee. Dankzij de langere levensduur van deze toestellen verkleint de afvalberg. Bovendien komen er minder wasmiddelen in het afvalwater terecht. Zachter water is dus ook beter voor het milieu
 

Particuliere ontharders

Klanten die hun wateronthardingsinstallatie thuis in dienst willen houden, moeten het toestel opnieuw laten afstellen op basis van de gewijzigde hardheid. Klanten die thuis geen wateronthardingsinstallatie hebben, kunnen voortaan minder zeep en wasmiddel doseren en doen er goed aan de instellingen van hun vaatwasser aan te passen.