15-06-2018

Ondertekening overeenkomst Tiger Power - De WatergroepKlimaatverandering zorgt voor steeds meer droogtes en drinkwaterschaarste in Afrika en Azië. Om aan deze uitdagingen een antwoord te bieden, ontwikkelen Tiger Power en De Watergroep een mobiele drinkwaterinstallatie op zonne-energie.

Container als bouwsteen

De Watergroep en Tiger Power ondertekenden recent een intentieverklaring om samen een energie-efficiënte drinkwaterproductie-eenheid te ontwikkelen. Gebouwd in een aangepaste zeecontainer, kan de installatie makkelijk getransporteerd en geplaatst worden. Diezelfde aanpak hanteert de Vlaamse scale-up Tiger Power in haar hernieuwbare-energie-oplossingen.

Waterstof als energiedrager

Beide partijen willen ervaring opdoen in de opwekking van hernieuwbare energie en de decentrale productie van drinkwater. Dit moet leiden tot een groeiend inzicht in de rol van water en waterstofgas als secundaire energiedrager.

Vlaamse relevantie

De overtuiging leeft dat de inzichten op termijn ook relevant zijn voor Vlaanderen. In de transitie naar een hernieuwbaar energiesysteem speelt opslag een belangrijke rol. Waterstof kan flexibel worden ingezet om de fluctuaties van hernieuwbare energie op te vangen. Zo is de stabiliteit van het net gegarandeerd.

Remote monitoring

Tot slot willen beide bedrijven ook ervaring opdoen met het monitoren van de drinkwaterkwaliteit vanop afstand. Lab-on-a-chip-technologie kan zo een belangrijke hefboom zijn om wereldwijd de drinkwaterkwaliteit te verbeteren wat de volksgezondheid ten goede komt.

Vliegende start

Tiger Power en De Watergroep gaan meteen van start met enkele concrete projecten:

  • Kyenjojo - Oeganda:
    Tiger Power installeert momenteel lokale energieproductie-eenheden met minigrid in drie Oegandese dorpen. Deze projecten zullen worden uitgebreid met de drinkwaterproductie-eenheid. 
  • Galibi – Suriname:
    De Watergroep is sinds enkele jaren actief in Suriname, waarbij de drinkwatervoorziening in de kustgemeente Galibi werd uitgebouwd. De bestaande energie-infrastructuur zal worden geoptimaliseerd op basis van Tiger Power’s productportefeuille.
  • Optimalisatie watergebruik Storager:
    Tiger Power ziet diverse mogelijkheden om zijn Storager (energie-opslagcontainer op basis van waterstof) verder te optimaliseren. De Watergroep beschikt over relevante kennis en ervaring om hieraan bij te dragen.

Over de partners

De Watergroep is een integraal waterbedrijf dat diensten levert binnen de hele waterketen. Via een netwerk van 34.000 kilometer leidingen bedient het 3,2 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten. Dit maakt De Watergroep tot het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen.

De Watergroep is uitgegroeid van een klassiek drinkwaterbedrijf naar een integraal waterbedrijf met diensten in de volledige waterketen. Naast productie en distributie van drinkwater richt het bedrijf zich de laatste jaren steeds meer op proces- en afvalwater en de ontwikkeling van circulaire watertechnologieën, veelal voor industriële klanten.

Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep: ‘Als openbaar waterbedrijf hechten wij ook veel belang aan maatschappelijk engagement. Zo hebben we de voorbije jaren onze kennis en expertise ingezet voor projecten rond duurzame drinkwatervoorziening in ontwikkelingslanden.’

Tiger Power is een Vlaams innovatief technologiebedrijf dat de focus legt op ‘hernieuwbare-energie-oplossingen’ voor afgelegen plaatsen zonder (betrouwbaar) elektriciteitsnet. De systemen maken vervuilende dieselgeneratoren overbodig. Tiger Power heeft gepatenteerde systemen voor zonne-energie met geïntegreerde batterijsopslag en voor een langetermijnopslag op waterstof. Het bedrijf commercialiseert bovendien kleinschalige windturbines en heeft samen met VITO een Energy Management System ontwikkeld dat alle deze duurzame energiecomponenten op een intelligente manier aanstuurt.

Chris Prengels, CEO van Tiger Power: ‘Bij de bouw van stand-alone energiecentrales in ontwikkelingslanden krijgen wij vaak de vraag om naast hernieuwbare energie ook (drink)water te leveren. De samenwerking met De Watergroep vormt een belangrijke stap om een blijvende socio-economische impact te kunnen realiseren in ontwikkelingslanden. Het uitspelen van de nexus hernieuwbare energie – drinkwater is hierbij cruciaal.’