19-06-2019

Met Internet of Water slaan zes partners de handen in mekaar om van Vlaanderen de internationale koploper op het vlak van slim waterbeheer te maken. IMEC, VITO, VMM, Aquafin, Vlakwa en De Watergroep werken samen om maar liefst 2.500 sensoren in onze waterlopen te plaatsen om belangrijke aspecten van de waterkwaliteit in real-time op te volgen. 
 

Van eenvoudig idee tot fijnmazig meten

Het idee is relatief eenvoudig: sensoren spelen permanent real-time data door naar zelflerende software, die op zijn beurt realistische voorspellingen kan doen over waterkwaliteit. Zo zullen we bv. verzilting van oppervlaktewater sneller kunnen opvolgen of zal het mogelijk zijn om in kaart te brengen welk effect een ‘overstort’ heeft, wanneer bijvoorbeeld bij hevig onweer een gemengd rioleringsstelsel overloopt. ‘Maar vooraleer we zo fijnmazig zullen kunnen meten, moet er nog heel veel onderzoek gevoerd worden,’ vertelt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep.

Louise Vanysacker, projectcoördinator bij De Watergroep: ‘Het is de bedoeling om voor de zomer een testnetwerk van een 10-tal sensoren te hebben in West-Vlaanderen. De komende weken en maanden leggen verschillende werkgroepen zich toe op het uittesten van de sensoren in het laboratorium, het uitvoeren van de eerste veldtesten en het opzetten van de IT-infrastructuur die moet instaan voor de sensormeting, dataopslag en -verwerking. Na 2 jaar mikken we op 500 sensoren, om uiteindelijk na ongeveer 4 jaar tot 2.500 sensoren te komen.’

Benieuwd naar hoe het er zal uitzien? Bekijk hier de reportage in het VRT-journaal.

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Agentschap Innoveren & Ondernemen en haar partners willen u daarbij ondersteunen. Xxx [naam project] is slechts één van de vele initiatieven waar u gebruik van kan maken. Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen. 

VLAIO