02-05-2019

KRAANWATERVandaag lanceert AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, een sensibiliseringscampagne voor kraanwater. Zo wil de sector Vlaanderen aanmoedigen om kraanwater te drinken als kwaliteitsvolle én ecologische dorstlesser. De federatie doet dit niet alleen. Tientallen bekende Vlamingen hebben zich achter het initiatief geschaard en ook het team achter Mei Plasticvrij steunt de campagne. Kraanwater wordt immers zonder verpakking en rechtstreeks aan huis geleverd.
 

Waarom kraanwater?

De vraag is eerder: waarom niet? Kraanwater is een gezond kwaliteitsproduct. Het wordt dagelijks op meer dan 60 kwaliteitscriteria getest door onafhankelijke laboratoria. Bovendien sparen we door kraanwater te drinken per jaar 1,5 miljard plastic flessen uit. Het is dus een heel eenvoudige manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zorg te dragen voor onze planeet. Ook onze rug is gebaat bij de keuze voor kraanwater, want zo hoeven we niet te zeulen met flessen uit de supermarkt. En last but not least: kraanwater is goed voor de portemonnee. Een gezin dat overschakelt op kraanwater bespaart al snel 200 euro per jaar. 

Kortom, kraanwater is dus niet enkel goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en voor onze portemonnee. Reden genoeg dus om ons glas te vullen aan de kraan. Toch koopt de gemiddelde Vlaming elk jaar 130 liter water in plastic flessen. Dat is enorm veel. In Nederland ligt dat cijfer 5 keer lager. 
 

#ikdrinkkraanwater

Het leuke is dat iedereen kan deelnemen aan deze campagne. Eerst en vooral door te kiezen voor kraanwater, natuurlijk, maar ook door mee in te stappen in de hashtag-oproep die vandaag via sociale media gelanceerd wordt. Maak een leuke selfie, video of boomerang en share deze met de hashtag #ikdrinkkraanwater. Je maakt daarmee niet alleen een statement. Je steunt zo ook een goed doel. Per selfie doneert AquaFlanders immers één euro aan 'Join For Water', een NGO die werk maakt van drinkbaar water in Afrika en Latijns-Amerika.

Banner ikdrinkkraanwater

Vol ons op Facebook / Twitter / Instagram
 

Grand cru

Met deze campagne wil AquaFlanders het bewustzijn rond de werkelijke waarde van (kraan)water vergroten. De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo’n 100 liter kraanwater. Slechts een fractie daarvan wordt gebruikt als drinkwater en dat is jammer. Kraanwater is immers in eerste instantie een gezonde drank. Een echte Grand Cru. Die gaan we toch niet gebruiken om onze wagens mee te wassen of om het gazon te sproeien? Daarvoor kunnen we bijvoorbeeld regenwater gebruiken.