10-08-2020

De hoge temperaturen jagen ons waterverbruik de hoogte in. Dat blijkt uit de cijfers van de voorbije dagen. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, oproept om verstandig om te gaan met kraanwater.
 

Hoogste dagverbruik

“Op donderdag al overschreden we op Vlaams niveau de kaap van 1,35 miljoen m³ per dag. Dat is het hoogste dagverbruik sinds 2018 tot op vandaag. Op vrijdag en zaterdag deden we daar nog een schepje bovenop en flirtten we met de 1,4 miljoen m³. Daarmee piekte ons waterverbruik nog hoger dan in het weekend van O.L.H. Hemelvaart”, aldus Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders. “Op Vlaams niveau noteerden we de voorbije dagen een toename van meer dan 20% ten opzichte van het gemiddeld verbruik voor deze periode van het jaar. Er zijn sterke regionale verschillen. Zo zagen we vooral aan de kust en in de Provincie Antwerpen een grote piek. Daar nam het waterverbruik met meer dan 40% toe.”
 

Ga bewust om met kraanwater

De federatie gaat ervan uit dat die trend de komende dagen doorzet, maar verwacht zich niet aan problemen met de bevoorrading. “De Vlaamse watersector heeft zich goed voorbereid op een mogelijke droge zomer. We houden de beschikbaarheid van en de vraag naar kraanwater nauwlettend in de gaten. Extreme piekverbruiken kunnen er lokaal wel toe leiden dat de vraag naar drinkwater de capaciteit van productie en toevoer overschrijdt.” Daarom roept AquaFlanders op om de komende dagen bewust om te gaan met kraanwater. “We moeten het hele jaar door verstandig omgaan met kraanwater en niet alleen in de zomer. We raden aan om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen waarvoor de kwaliteit van drinkwater niet nodig is, zoals het sproeien van onze gazons of het wassen van onze wagens. Hiervoor is regenwater een perfect alternatief of water dat je in de keuken of badkamer opvangt en hergebruikt”, aldus Heyrman. “Kraanwater is in de eerste plaats een goede dorstlesser, een echte Grand Cru. De gemiddelde Vlaming gebruikt per dag 84 liter kraanwater. Slechts een fractie daarvan wordt gebruikt als drinkwater en dat is jammer. Zeker bij dit warme weer is het belangrijk om voldoende water te drinken. Houd je drinkbus dus bij de hand en drink nog voordat je dorst voelt.”
 

Tips

Op kraanwater.be/tips vind je een reeks concrete tips om bewuster om te gaan met water bij je thuis. Je kan er ook je eigen tip of idee kwijt.