29-09-2016

Het scholencharter van drinKraantjeswater wordt vernieuwd en uitgerold naar heel Vlaanderen. Gemeentelijke Basisschool Het Beverbos tekent dit nieuwe charter als eerste. Deze school draagt het milieu én de gezonde ontwikkeling van haar leerlingen hoog in het vaandel.

drinKraantjeswater is een van oorsprong Limburgs project dat is opgestart in 2009. Vanaf 2016 wordt het project uitgerold naar andere provincies waar De Watergroep actief is (delen van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant). De huidige partners zijn De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM.

Koen Neirynck, directeur Het Beverbos: “Onze school maakt al gebruik van drinkfonteintjes op de speelplaatsen en schenkt ‘s middags enkel kraantjeswater in de refter. Het schoolteam wil samen met de inrichtende macht en de ouderraad een tandje bijsteken en ook drinkwater tijdens de dag promoten om zo de afvalberg van brikjes en blikjes tot een minimum te beperken. Door het scholencharter te ondertekenen, maken we ons engagement officieel en kunnen we doordachte stappen zetten om ons uiteindelijke doel te bereiken.”

 

Jong geleerd is oud gedaan

Herman Verbruggen tijdens het evenementHet doel van drinKraantjeswater is om jong en oud te overtuigen van de voordelen van het drinken van kraantjeswater. Kinderen en gezinnen zijn momenteel de voornaamste doelgroepen.

“Ook als het gaat over water van de kraan drinken geldt: jong geleerd is oud gedaan. De rol van de school in de opvoeding van het kind wordt steeds belangrijker. Door kinderen via beide wegen te stimuleren om kraantjeswater te drinken in plaats van flessenwater en ook andere dranken eens vaker aan de kant te laten staan, hopen we dat ze voor dit gezond, kwaliteitsvol en milieuvriendelijk alternatief zullen blijven kiezen,” aldus Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater.

Ook Herman Verbruggen, peter van het project, laat zijn ‘chocomelkske’ staan en kiest voor water van de kraan. Herman: “Voor de Damiaanactie was ik enkele jaren geleden in Bangladesh. Kinderen daar hebben minder veel geluk: de zuiverheid waarmee het water bij ons uit de kraan stroomt, tref je daar bij wijze van spreke enkel in de apotheker aan. Bovendien is kraantjeswater het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakking of transport aan te pas. Geen enkele reden dus om geen kraantjeswater te drinken. En als mijn bekende kop kan helpen om kinderen én hun ouders te laten nadenken over hun gedrag, dan draag ik graag mijn steentje bij.”

 

Bouw aan een ecologische en gezonde leeromgeving

Flessenwater en andere dranken in blik, brik of plastic verpakking zijn 10.000 keer slechter voor het milieu. Daarnaast is kraantjeswater een topproduct dat dagelijks op meer dan 60 kwaliteitseisen wordt gecontroleerd. Water is ook de ideale dorstlesser en is bovendien tandvriendelijk. Het bevat geen calorieën of onnodige toevoegingen. Voldoende drinken zorgt voor een goede vochtbalans in de spieren en hersenen. Leerlingen voelen zich fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas als ze voldoende drinken.

“Blikjes frisdrank zijn niet toegelaten op school, maar we merken dat leerlingen steeds meer gesuikerde sapjes in brikverpakking of wegwerpflesjes water meebrengen waardoor we ook de afvalberg elke dag met een PMD-zak verrijken. Als school willen we dat onze leerlingen voldoende drinken, maar dan vooral water. De installatie van de drinkfonteintjes en het verbod op frisdranken waren een eerste stap. We zijn momenteel druk in de weer met het afwegen en ontwikkelen van de volgende stappen. Zo willen we elke leerling bijvoorbeeld voorzien van een herbruikbare drinkfles en ook de infrastructuur vernieuwen zodat ze deze drinkfles op een vlotte en comfortabele manier in de school kunnen bijvullen,” aldus Koen Neirynck.

Scholen die het charter willen ondertekenen kunnen dat via een online formulier doen op de website www.drinkraantjeswater.be.
De handleiding met alle praktische info is gekoppeld aan dit scholencharter.