24-10-2017
De Watergroep sloot onlangs een uniek project af met de firma Euro Pool Systems. De business unit Industrie & Services van De Watergroep zorgt er voor de waterzuiverings- en hergebruikinstallatie op de nieuwe site van het bedrijf in Zellik.

Propere kratten

Euro Pool System (EPS), opgericht in 1992 door 3 veilingorganisaties in Nederland, België en Duitsland, staat in voor herbruikbare standaardverpakkingen (kratten) in de Europese markt van levensmiddelen. EPS streeft naar:

  • Minder verpakkingsschade (en dus productverlies)
  • efficiënt transport (klapkratten nemen bij retourtransport tot 86% minder volume in)
  • een kleinere CO2-voetafdruk van zijn klanten.

Duurzaam omgaan met de waterstromen binnen het bedrijf past mooi in dat verhaal. In Zellik bouwt Warehouse De Pauw (WDP) momenteel een nieuw distributiecentrum. Euro Pool Systems zal er instaan voor de distributie van kratten voor verse voedingswaren zoals groenten en fruit. Na gebruik reinigt EPS de kratten om terug te voldoen aan de hoogste hygiëne- en kwaliteitseisen.

Het afvalwater uit deze activiteit mag niet langer naar de riool, maar moet via een bedrijfsafvalwaterzuivering behandeld worden tot water dat kan worden geloosd op oppervlaktewater. Dit water zal verder behandeld worden, zodat het terug in de productie kan gebruikt worden.

Bijleren over afvalwaterzuivering

‘Aangezien dit de eerste site is waar Euro Pool Systems een afvalwaterzuivering zal bouwen, zocht en vond de firma een betrouwbare partner bij De Watergroep. Wij zullen samen met een expert in milieutechnologie en waterzuiveringsinstallaties zorgen voor het ontwerp en de bouw van de afvalwaterzuiverings- en hergebruikinstallaties. Aansluitend staan wij 10 jaar lang in voor de uitbating ervan. Onze business unit bouwde in het verleden vooral ervaring op rond hergebruik van afvalwater binnen bedrijven. Dankzij dit project leren we enorm veel bij over het beheer van afvalwaterzuiveringsinstallaties. Een mooie kans dus voor nieuwe projecten in de toekomst,’ vertelt Frank De Poortere, directeur business unit Industrie & Services.

In feiten en cijfers

  • Looptijd: 10 jaar
  • Capaciteit afvalwaterzuiveringsinstallatie: 326 m³/dag
  • Eindkwaliteit na hergebruikinstallatie (15 m³/uur): laag gemineraliseerd drinkwater
  • Zuiveringstechnieken:
  • MembraanBioReactor (= een ultrafiltratietechniek voor met slib belast water)
  • Omgekeerde osmose