28-07-2017

Groepsfoto winnaars milieucharterMidden juni ontvingen 45 West-Vlaamse en 52 Oost-Vlaamse bedrijven het “Charter Duurzaam Ondernemen" voor 2016-2017. Dit charter is een bekroning voor de inspanningen en realisaties op het vlak van duurzaam ondernemen. De directie Oost-Vlaanderen van De Watergroep sleepte al voor de tweede keer dit charter in de wacht, voor de directie West-Vlaanderen was het de eerste keer. ‘De komende maanden willen we het charter behalen voor de hele organisatie via 10 actiepunten,’ stelt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep.

Het charter gaat over ’duurzaam ondernemen‘ in de brede zin van het woord. Niet alleen milieuthema's komen aan bod, ook meer sociaal gerichte thema's, zoals mensvriendelijk ondernemen, diversiteit en betrokkenheid van werknemers, duurzaam aankopen en investeren en maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven.
 

In 10 stappen naar charter duurzaam ondernemen

Het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA) helpt al enkele jaren organisaties op weg naar duurzaam ondernemen. De ‘Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ van de Verenigde Naties vormen het universele kader voor het behalen van dit charter.

Op basis van die doelstellingen ging De Watergroep in 2017 aan de slag met 10 actiepunten:

1. Overleg met landbouworganisaties rond duurzame landbouw rondom onze winningen.

2. Promotie van kraantjeswater binnen het project drinKraantjeswater.

3. Betere beveiliging van technische installaties.

4 & 5 Kwaliteit van de werkomgeving verbeteren via de verdere uitbouw van Vesta Pro en het uitvoeren van een welzijnsenquête bij de medewerkers.

6. Maatschappelijk engagement in ontwikkelingslanden (Suriname en Madagaskar) verder uitbouwen.

7. Duurzaam grondstoffenbeheer via samenwerking met AquaMinerals rond beheer van reststoffen.

8. Recuperatie van afvalwater via ionenuitwisseling.

9. Ecologisch terreinbeheer op de terreinen van het waterproductiecentrum in Zele.

10. Organisatie van familiedag ten voordele van Kom op tegen Kanker in Ninove.

Begin 2018 worden alle realisaties rond deze actiepunten voorgelegd aan de jury van VOKA. Zo hoopt De Watergroep in 2018 het charter in de wacht te slepen voor de hele organisatie.