15-01-2016
Op donderdag 17 september 2015 vond in Breda het Vlaams-Nederlands Watersymposium plaats met als overkoepelend thema ‘De waarde van water. Efficiënt gebruik van water + energie en grondstoffen’. Frank De Poortere, directeur van de business unit Industrie & Services gaf er een presentatie over de water-op-maat-installatie bij Colruyt Group Fine Food Meat, het vroegere Vlevico.

Water-op-maat-installatieDe Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie (SKIW) organiseerde dit symposium in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum Water (VLAKWA), het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW). Het Watersymposium van SKIW is inmiddels een geliefd platform geworden voor de industriële watergebruikers en waterbedrijven. De Watergroep kon dus niet ontbreken op dit evenement.

Onze business unit Industrie & Services gaf er samen met Aquaplus (uitbater van de afvalwaterzuivering) en Kristine Martens van Colruyt Group (eindklant) een presentatie over de industriële waterkringloop bij het vleesverwerkende bedrijf van Colruyt Group.De Watergroep bouwde hier in 2013 een proceswaterinstallatie op basis van ultrafiltratie, omgekeerde osmose en preventieve desinfectie. Het eindresultaat is laag gemineraliseerd drinkwater dat opnieuw wordt gebruikt in het productieproces, waardoor Colruyt op jaarbasis zowat 60% water bespaart. Colruyt Group is de eerste distributeur in België die gezuiverd afvalwater gebruikt bij de productie van voeding.

Frank De Poortere: ‘De centrale vraag op het symposium was ‘Bestaat afvalwater nog?’  Afvalwater wordt tegenwoordig gezien als een rijke bron voor grondstoffen en energie, ook binnen De Watergroep. Het antwoord op de vraag ligt ergens in het midden. Eén van de meest opvallende besluiten in dat kader is dat we meer richting decentrale zuivering moeten gaan. Met andere woorden: zuivering op maat bij de industriële waterverbruiker zelf. Dat biedt meer voordelen dan bulkbehandeling, aangezien hier zeer uitgebreide leidingnetten noodzakelijk zijn, wat niet de meest geschikte behandeling garandeert. Een opportuniteit dus voor onze business unit.’