Wij raden aan om alle loden leidingen en onderdelen te vervangen door geschikter materiaal. Grote renovatiewerken of verbouwingen zijn goede gelegenheden om dit probleem grondig aan te pakken.

Is het vervangen van de aanwezige loden aftakking of van de loden delen in de binneninstallatie (nog) niet mogelijk? Respecteer dan onderstaande tips. Hou rekening met het feit dat lood niet uit het water kan gehaald worden door het te koken of door het te filteren met een huishoudelijke waterfilter. Er zijn echter wel een aantal tips die ervoor zorgen dat de loodconcentratie in het leidingwater beperkt wordt:

  1. Gebruik water na stilstand van meer dan 6 uur niet om te drinken, koffie of thee te zetten of om eten klaar te maken. Ga bv. eerst naar het toilet of onder de douche of vul de koffiezet al de avond ervoor met water. Laat het water uit de kraan een tijdje lopen en gebruik dit water voor een andere toepassing (bv. om de planten water te geven). Tijdens een lange periode van stilstand lost het aanwezige lood uit de leidingen immers op in het drinkwater.
  2. Gebruik geen warm water uit de warmwaterleiding maar koud kraantjeswater om koffie of thee te zetten of om eten klaar te maken. Lood lost namelijk makkelijker op in warm dan in koud water.
  3. Let op met waterontharders. Die veranderen de samenstelling van het water.
  4. Gebruik geen kraantjeswater voor de aanmaak van babyvoeding en beperk het gebruik van leidingwater voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
  5. Kijk de terugslagklep na. Een goedwerkende terugslagklep is belangrijk! Die zorgt er immers voor dat water uit je binneninstallatie niet terug kan stromen naar het openbaar leidingnetwerk. De terugslagklep voorkomt dus dat het openbaar leidingnetwerk vervuild wordt, bijvoorbeeld met loodsporen.