Vanaf 27 maart zacht water voor Sint-Truiden dankzij innovatieve waterontharder in Velm

20
feb
2017

Het waterproductiecentrum in Velm heeft een nieuwe onthardingsinstallatie. De Watergroep maakt er drinkwater op basis van water uit 4 grondwaterputten en uit de bronnen van Halingen (°1896) en Waalhoven (°1960). Dit water bevat van nature veel kalk omdat het jarenlang in een kalkrijke ondergrond heeft vertoefd. Hoewel hard water perfect gezond is, geeft het wel comfortproblemen. Met de nieuwe installatie in Velm speelt De Watergroep in op de vraag van klanten naar zachter leidingwater. Het waterproductiecentrum, de onthardingsinstallatie en een nieuw reservoir hebben samen een prijskaartje van ruim 11 miljoen euro. Op zondag 26 maart kan u tijdens een opendeurdag het waterproductiecentrum en de nieuwe onthardingsinstallatie bezoeken.

Waterproductiecentrum VelmHet water in het centrum van Sint-Truiden en in deelgemeentes Aalst, Halmaal, Wilderen en Velm is momenteel het hardst van heel Limburg. De hardheid bedraagt gemiddeld 48 Franse graden.

Dat is op zich geen probleem, aangezien hard water perfect drinkwater is. Het zit boordevol calcium (kalk) en magnesium, 2 mineralen die ons lichaam nodig heeft. Anderzijds zorgt het wel voor comfortproblemen wanneer het verwarmd wordt.

Zacht water biedt meer comfort in het huishouden en is bovendien beter voor het milieu. Mensen die zacht water ter beschikking hebben, moeten minder zeep en wasverzachter gebruiken in de wasmachine. Het wasgoed voelt hierdoor automatisch veel zachter aan. Bovendien zijn kranen en douches waardoor zacht water vloeit makkelijker te reinigen. Daarnaast gaan boilers, waterkokers en koffiezetapparaten langer mee.

Centrale ontharding

Vanaf 27 maart 2017 zullen ruim 15.000 gezinnen in grote delen van Sint-Truiden zacht water krijgen vanuit de nieuwe onthardingsinstallatie in Velm. De hardheid wordt vanaf dan verlaagd tot 18 Franse graden.

Na die datum kan het nog enkele dagen duren voor het zachte water bij alle klanten uit de kraan komt. Tegen het einde van die week zal dit zeker het geval zal zijn voor wie in de aangegeven zone woont.
Niet het volledige grondgebied van Sint-Truiden krijgt water via de installatie van Velm. In Duras, Gorsem, Runkelen, Brustem, Ordingen en Zepperen stroomt er van nature minder hard water uit de kraan (+/- 35 Franse graden). Deze zones komen later aan de beurt, wanneer er een ontharding in Nieuwerkerken wordt gebouwd.

De grens tussen zacht en hard water stemt niet helemaal overeen met de grenzen van de deelgemeenten. Elke klant die zacht water krijgt, wordt daarom ingelicht per brief. U kan hier de adressenlijst bekijken van wie zachter water krijgt.

Lees hier enkele aanbevelingen voor het afstellen van ontharders en andere apparaten.

Proefinstallaties krijgen vervolg

Reservoir in Velm“Ontharding was en is nog relatief nieuw in Vlaanderen”, licht provinciaal directeur Michel Vanroy toe. “We zijn daarom bewust gestart met 4 proefinstallaties, 1 in elke provincie waar we actief zijn. In 2007 werd de eerste installatie in het Limburgse Bovelingen in dienst genomen, daarna volgden Haasrode, Kooigem (Kortrijk) en Zele. Deze 4 installaties hebben ons toegelaten om de nodige expertise op te bouwen.”

Maar daar stopt het verhaal van de ontharding uiteraard niet. Michel Vanroy: “Waar we nieuwe installaties bouwen of bestaande renoveren, gaan we na of ontharding noodzakelijk is als bijkomende behandelingsstap. Zo plannen we in Limburg na Velm nog de versnelde uitbouw van 5 onthardingsinstallaties: in Waltwilder (Bilzen), Tongeren, Kortessem, Borgloon en Nieuwerkerken. Door volop te investeren in onze infrastructuur, zorgt De Watergroep ervoor dat we klaar staan om ook in de toekomst kwaliteitsvol water te leveren aan onze klanten.”

Innovatie


“Vele burgers maakten ons attent op de ongemakken die ze ervaren door het zogenaamde harde water. Als stadsbestuur hebben we oor naar wat onze burgers te vertellen hebben en doen we wat we kunnen om hen te helpen. We sloegen daarom de handen in elkaar met De Watergroep om de kwaliteit van het drinkwater en daarmee ook het comfort voor onze inwoners te verbeteren”, aldus schepen van Nutsvoorzieningen Bert Stippelmans.

“We zijn opgetogen dat De Watergroep dit vernieuwende project in Sint-Truiden heeft kunnen realiseren. Als stadsbestuur trekken wij resoluut de kaart van de toekomst. Innovatie en duurzaamheid zijn dan ook 2 centrale pijlers van ons beleid. Hierop sluit de wateronthardingsinstallatie in Velm naadloos aan”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Opendeurdag

Op zondag 26 maart stelt De Watergroep de nieuwe onthardingsinstallatie open voor het publiek, samen met het nieuwe reservoir aan de Romeinse weg. Geïnteresseerd? Kom dan tussen 10 uur en 17 uur naar de Pomphuisstraat 23 in Velm.

Controleren of ook u zachter water krijgt? Bekijk hier de adressenlijst.

Lees hier aanbevelingen voor het afstellen van ontharders en andere apparaten.