Waterhardheid

Hard water wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van twee stoffen die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid: calcium en magnesium. Hard water is dus gezond water.

Vooral wanneer hard water verwarmd wordt of wanneer hard water in contact komt met lucht, bijvoorbeeld via de douchekop of aan de kraan, kan dit kalkafzetting veroorzaken. Bij elektrische apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwasser of wasmachine, kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement. Bij hard water dient u bij het wassen ook meer wasproduct te gebruiken. In die gevallen kan het aangewezen zijn om een waterverzachter te installeren. Laat dit steeds uitvoeren door een geschoold vakman met kennis van zaken.

De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt. Volgend rekensommetje kan u helpen: 1°F = 0,56°D. Een voorbeeld: water met een hardheid van 30°F heeft een hardheid van 16,8°D (30 x 0,56 = 16,8).

Wanneer is water hard of zacht?

0 - 7 °F  zeer zacht
7 - 15 °F  zacht
15 - 30 °F  middelhard
30 - 45 °F  hard
> 45 °F  zeer hard

Kalkafzettend vermogen

Daarnaast speelt ook de theoretisch afzetbare kalk bij 90° Celsius een belangrijke rol. Die waarde geeft aan hoeveel kalk er maximaal neerslaat wanneer het water wordt verwarmd. Wanneer de theoretisch afzetbare kalk lager is dan 60 mg/l, is het kalkafzettend vermogen beperkt.

Waterhardheid in uw gemeente

Bekijk hier de waterhardheid in uw gemeente.

Meer info over waterhardheid?

Klik hier voor meer informatie over waterhardheid.