Om de waterleveringszekerheid in West-Vlaanderen ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, breiden we de productiecapaciteit van waterproductiecentrum De Gavers de komende periode aanzienlijk uit. Om dat extra geproduceerde water te verdelen naar al onze klanten, moeten we het waternet uitbreiden en vernieuwen. Daarom leggen we een nieuwe toevoerleiding aan tussen waterproductiecentrum De Gavers en de waterleiding gelegen in ’t Hoge of de N50. 

De werken zijn al gestart in januari 2022 en zullen nog tot 2024 duren. We werken voor de aanleg van de nieuwe toevoerleiding samen met 2 gespecialiseerde aannemers: Verbraeken Infra en Casteleyn NV. Op sommige plaatsen voeren we bovengronds werken uit, volgens het open sleuf-principe waarbij we eerst graafwerken doen om dan de nieuwe leiding te laten 'neerdalen'. Op andere plaatsen werken we bewust ondergronds via een gestuurde boring (geen graafwerken nodig, de nieuwe leiding wordt daar via een in- en uittredepunt op zijn plaats 'getrokken').

De Watergroep en haar aannemers stellen alles in het werk om de hinder zo beperkt mogelijk te houden.
 

Infomarkt 4 december 2023

Begin december 2023 organiseerde De Watergroep samen met de stad Kortrijk een infomarkt. We gaven er informatie over de uitbreiding van het waterleidingnetwerk, de planning en de impact van deze werken in Kortrijk. Bekijk de presentatie (PDF, 6,4 MB).

 

Updates over de impact van de werken

November 2023

Werken door aannemer Casteleyn NV:

 • Er wordt hinder op de N50 verwacht van 20 november tot en met 22 december 2023. Er komen tijdelijke verkeerslichten.
 • Op dinsdag 7 november werd de betonbaan in de Schaapsdreef gegoten. De signalisatie werd in de loop van de week van 13 november (op 1 plaats na) weggenomen.
 • Op dinsdag 7 november staat het gieten van de betonbaan in de Schaapsdreef gepland. Bewoners van de Schaapsdreef zullen moeilijk in of uit de straat kunnen rijden. Zij parkeren dus best iets verder.

Werken door aannemer Verbraeken Infra:

 • Beneluxlaan: de doorsteek werd uitgevoerd en de signalisatie werd deels weggenomen.

  Beneluxlaan

 

Oktober 2023

Werken door aannemer Casteleyn NV:  

 • De Schaapsdreef werd afgesloten voor doorgaand verkeer. In de week van 9 oktober startten de herstelwerken in de Schaapsdreef tot over het kruispunt met de Kleiputstraat. 
 • In de week van 16 oktober wordt het geklinkerd fietspad in de Schaapsdreef hersteld tot aan het rondpunt.
 • De boring onder de N50 is intussen klaar. 

Uitbreiding Gavers Casteleyn

Werken door aannemer Verbraeken Infra

 • Sinds begin oktober is de rijweg tussen de ovonde (ovale rotonde) van de Beneluxlaan (Harelbeke) en het rondpunt richting oprit Gent terug open. Het fietspad moet nog definitief hersteld worden en blijft nog even afgesloten.
 • Op maandag 16 oktober is de aanleg van de toevoerleiding in de Beneluxlaan (Harelbeke) tussen de ovonde (ovale rotonde) en de brug gestart. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst. 

Uitbreiding Gavers Verbraeken

 

 


Startdatum
21-08-2023

Einddatum
06-05-2024

Betrokken gebied
Kortrijk, Zwevegem, Harelbeke

Straten
Schaapsdreef, Ambassadeur Baertlaan, Baaistraat, Beneluxlaan