In het waterproductiecentrum ‘Kooigem’, waar De Watergroep kraanwater produceert en verdeelt, heeft de wateronthardingsinstallatie nood aan structureel onderhoud. Dit onderhoud is noodzakelijk om te blijven voldoen aan belangrijke factoren zoals betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veiligheid, onderhoudsgemak en milieu. Om dit structureel onderhoud snel en efficiënt te laten verlopen en de waterkwaliteit gedurende de werken te blijven garanderen, wordt volgens de huidige planning de wateronthardingsinstallatie vanaf midden januari 2023 tot uiterlijk eind juni 2023 uit dienst genomen.  

  

Wat betekent dit concreet

Er zijn in totaal 3.826 adressen in Avelgem, Kortrijk, Spiere-Helkijn en Zwevegem waarbij het kraanwater rechtstreeks van waterproductiecentrum ‘Kooigem’ komt. De gemiddelde hardheid van het kraanwater op deze adressen zal tijdens de onderhoudswerken tijdelijk stijgen van ongeveer 25 Franse graden naar zo’n 35 - 40 Franse graden.

Op die adressen krijg je dus tijdelijk harder water geleverd.

 

Al deze klanten ontvangen in de eerste helft van januari een persoonlijke verwittiging in de brievenbus. Woon je in Avelgem, Kortrijk, Spiere-Helkijn of Zwevegem? Bekijk in deze lijst (PDF) of de tijdelijke levering van harder kraanwater ook voor jouw adres geldt.

 

Staat jouw adres in deze PDF? Dan krijg je tijdelijk harder water (35-40 Franse graden).

Staat jouw adres niet in deze PDF? Dan krijg je water geleverd van verschillende/andere waterproductiecentra (niet enkel waterproductiecentrum Kooigem). Het is mogelijk dat je tot eind juni 2023 iets harder water krijgt dan normaal, zonder merkbaar verschil of impact op toestellen.

Wat is hard water?

 

De ‘hardheid’ van water wordt bepaald door de aanwezigheid van 2 stoffen die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid: calcium en magnesium. Voor alle duidelijkheid: hard water is perfect drinkwater. Aangezien het water dat bij jou uit de kraan komt tijdelijk een andere samenstelling heeft, is het wel mogelijk dat je tijdelijk een licht andere smaak ervaart. 

 

Tips

 

We stellen alles in het werk om dit structureel onderhoud zo snel mogelijk te laten verlopen. Door rekening te houden met volgende tips kan je ongemak en problemen voorkomen:  

  • Je kan kalkaanslag vermijden door na het gebruik van warm water onmiddellijk na te spoelen met koud water.  
  • Bij kleine huishoudtoestellen (bijvoorbeeld een waterkoker of koffiezetmachine) kan je kalkaanslag verwijderen met een azijnoplossing. 
  • Voor wasmachines kan je bij programma's boven 55°C een kalkwerend product aan het wasmiddel toevoegen of een wasmiddel gebruiken dat anti-kalkproduct bevat. 
  • Om kalkaanslag in je boiler te vermijden, raden we aan het water af te stellen tussen 55°C en 60°C. 
  • Heb je thuis een eigen waterontharder? Dan laat je het toestel best opnieuw afstellen door een erkend installateur. Het is essentieel voor de kwaliteit van jouw kraanwater dat de waterontharder goed afgesteld is en blijft.  

 

Als drinkwaterbedrijf stellen we hoge eisen aan de kwaliteit van ons kraanwater. Ook tijdens de onderhoudswerken kan je zoals steeds rekenen op kwaliteitsvol en gezond kraanwater.  

 

Meer informatie over waterhardheid is terug te vinden op www.dewatergroep.be/waterhardheid.   
 

Alvast bedankt voor jouw begrip en onze excuses voor eventueel ongemak.  


Startdatum
16-01-2023

Einddatum
30-06-2023

Betrokken gebied
Spiere, Helkijn, Kortrijk, Zwevegem, Avelgem, Sint-Denijs, Moen, Bossuit, Kooigem, Izegem, Rumbeke, Oekene, Lendelede, Sint-Eloois-Winkel, Gullegem, Heule, Marke, Aalbeke, Bissegem, Rollegem, Bellegem, Heestert, Otegem