In het waterproductiecentrum ‘Willekensmolen’, waar De Watergroep het kraanwater voor de inwoners van Hasselt produceert en verdeelt, heeft de wateronthardingsinstallatie nood aan structureel onderhoud. De onthardingsinstallatie die sinds 2005 actief is, moet worden gerenoveerd om te voldoen aan belangrijke factoren zoals betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veiligheid, onderhoudsgemak en milieu.

Om deze renovatie snel en efficiënt te laten verlopen, wordt volgens de huidige planning de wateronthardingsinstallatie vanaf 23 januari 2023 tot einde april 2023 uit dienst genomen.
Als drinkwaterbedrijf stellen we hoge eisen aan de kwaliteit van ons kraanwater. Ook tijdens de onderhoudswerken kan je zoals steeds rekenen op kwaliteitsvol en gezond kraanwater.
 

Wat betekent dit concreet voor jou?

De gemiddelde hardheid van jouw kraanwater stijgt tijdelijk van 20 à 22 Franse graden naar 37 Franse graden. Je krijgt dus tijdelijk ‘harder’ water geleverd. Die ‘hardheid’ wordt bepaald door de aanwezigheid van 2 stoffen die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid: calcium en magnesium. Voor alle duidelijkheid: hard water is perfect drinkwater. Aangezien het water dat bij jou uit de kraan komt tijdelijk een andere samenstelling heeft, is het mogelijk dat je ook een licht andere smaak ervaart.

Klanten in Hasselt en Kuringen ontvangen in de eerste helft van januari een persoonlijke verwittiging in de brievenbus.

Bekijk in deze lijst (PDF) of de tijdelijke levering van harder kraanwater voor jouw adres geldt.

Kaart hard water in Hasselt (klik om te vergroten)

De paarse zone krijgt tijdelijk harder water.
 

Tips

We stellen alles in het werk om deze renovatie zo snel mogelijk te laten verlopen. Door rekening te houden met volgende tips kan je ongemak en problemen voorkomen:

  • Je kan kalkaanslag vermijden door na het gebruik van warm water onmiddellijk na te spoelen met koud water.
  • Bij kleine huishoudtoestellen (bijvoorbeeld een waterkoker of koffiezetmachine) kan je kalkaanslag verwijderen met een azijnoplossing.
  • Voor wasmachines kan je bij programma's boven 55°C een kalkwerend product aan het wasmiddel toevoegen of een wasmiddel gebruiken dat anti-kalkproduct bevat.
  • Om ketelaanslag in je boiler te vermijden, raden we aan het water af te stellen tussen 55°C en 60°C.
     

Heb je thuis een eigen waterontharder?

Dan laat je het toestel best opnieuw afstellen door een erkend installateur. Het is essentieel voor de kwaliteit van jouw kraanwater dat de waterontharder goed afgesteld is en blijft. 
 

Einde van de werken 

Eenmaal het einde van de renovatie in zicht is, brengen we alle betrokken klanten terug op de hoogte via brief en via deze website. We laten je dan weten wanneer je terug zacht water geleverd krijgt.

Meer informatie over waterhardheid is terug te vinden op www.dewatergroep.be/waterhardheid.


Startdatum
09-01-2023

Einddatum
30-04-2023

Betrokken gebied
Kuringen, Kuringen Heide, Hasselt